secundair logo knw 1

Bert Middel | Foto: Waterschap Noorderzijlvest

Waterschap Noorderzijlvest valt niet onder het schadeprotocol dat het kabinet onlangs afsloot met provinciale en gemeentelijke bestuurders in Groningen. Dat is alleen voor burgers. Het waterschap wil nu een aanvullend schadeprotocol voor overheidsorganisaties.

In het nieuwe Protocol mijnbouwschade Groningen is de schadeafhandeling onafhankelijk van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) geregeld. Inwoners kunnen hun schadeclaims direct bij een onafhankelijke commissie indienen. Voor overheidsorganisaties geldt dit protocol niet. "Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat het nu goed geregeld is voor de Groningers," zegt Bert Middel, dijkgraaf van waterschap Noorderzijlvest. "Maar de aardbevingen hebben ook onze infrastructuur beschadigd. De reparatie daarvan moet worden betaald en ook wij zouden graag zien dat de financiële afhandeling niet meer via de NAM loopt."

Om dat voor elkaar te krijgen, zoekt Middel contact met overheidsinstellingen in Groningen die ook door de aardbevingen werden getroffen, onder andere provinie en gemeentes, maar ook de universiteit, de hogeschool en het Universitair Medisch Centrum. "Als overheidsinstellingen zijn we niet betrokken geweest bij de besprekingen over dit schadeprotocol. Maar na deze uitkomst is het toch nodig om als overheidsinstellingen één vuist te maken. Er ligt nu een precedent. Het nieuwe schadeprotocol zou als blauwdruk kunnen fungeren. Hopelijk kunnen we het dus snel regelen."

Het waterschap heeft de aardbevingsschade inmiddels geïnventariseerd. Het gaat om lichte schade aan gemalen, rioolwaterzuiveringen en persleidingen. "Er zijn gelukkig geen bruggen of gemalen ingestort. Dat maakt het verhelpen van de schade wat minder urgent. Maar we willen het natuurlijk wel zo snel mogelijk verhelpen."

De belangrijkste zorg van waterschap Noorderzijlvest blijft het aardbevingsbestendig maken van de dijken. Het waterschap maakte daarover al jaren geleden afspraken, maar ondervond dat NAM een taaie onderhandelingspartner kan zijn. Toch hoeft er wat Middel betreft geen apart protocol te komen om ook de financiering van deze preventieve projecten buiten de NAM om te regelen. "Dat zou niet fair zijn, want de NAM heeft uiteindelijk altijd aan zijn verplichtingen voldaan. Helaas ging dat niet altijd gemakkelijk."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John