secundair logo knw 1

Vroeger een bewegingswerk van een gemaal, nu de voet van een koffiebar (foto: Waterschap Zuiderzeeland)

Het waterschapshuis van Waterschap Zuiderzeeland is bekroond met de Gouden Kikker Award voor het meest duurzame project in 2017. Sinds de renovatie is het gebouw in Lelystad energieneutraal.

Waterschap Zuiderzeeland kreeg de prijs tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres op 1 februari. De Gouden Kikker Award voor het meest duurzame project is een van de drie Duurzaam Bouwen Awards die door de organisaties abcnova, W/E adviseurs, FSC Nederland en Duurzaam Gebouwd worden uitgereikt. Van de vijftig inzendingen in deze categorie waren behalve het waterschapshuis ook Geerpark Vlijmen en het Amsterdamse woonwerkgebouw Patch22 genomineerd. De jury bleek het meest gecharmeerd van het waterschapshuis; Patch22 won de publieksprijs.

De jury is vooral te spreken over de integrale aanpak bij de duurzame omvorming van het waterschapshuis in Lelystad. Dat blijkt uit de combinatie van energieneutraliteit, hergebruik van materialen, slimme toepassingen voor waterbesparing en een gezond klimaat voor medewerkers. Het gerenoveerde waterschapshuis is sinds de zomer van 2017 in gebruik. Volgens de jury heeft Waterschap Zuiderzeeland niet alleen dit gebouw duurzaam gerenoveerd, maar is verduurzaming ook in de hele organisatie ingebed.

Het waterschapshuis is energieneutraal door onder meer het opslaan van warmte en koude in de bodem en het opwekken van elektriciteit met zonnepanelen. Ook wordt in het pand minder drinkwater gebruikt door toiletten te spoelen met regenwater en water in een douche te hergebruiken. Materialen en meubels hebben een tweede leven gekregen. Zo wordt hout om oevers te beschermen nu gebruikt als werkplekafscheiding en fungeert een oud onderdeel van een gemaal als de voet van een koffiebar.

Het Amsterdamse watercyclusbedrijf Waternet viel vorige week eveneens in de prijzen. De app VaarWater is bekroond met de iF Design Award 2018, een internationaal prestigieuze ontwerpprijs. Deze app is in opdracht van Waternet door het bedrijf Uselab gemaakt. Mensen worden hiermee geholpen tijdens het varen in Amsterdam en omgeving en ook is informatie over de regels opgenomen. De app VaarWater won eerder al de Red Dot Design Award in de categorie Communication Design.

Meer informatie

Waterschap Zuiderzeeland over Gouden Kikker Award

Toelichting op Duurzaam Bouwen Awards

Waternet over designprijs voor app VaarWater

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John