secundair logo knw 1

Bodemdaling ten zuidwesten van Emmeloord leidt tot problemen voor agrariërs. Waterschap Zuiderzeeland, de provincie Flevoland en de gemeente Noordoostpolder beginnen daarom -  met boeren en landeigenaren in het gebied - een gezamenlijke bodemaanpak.

“Deze bodemaanpak is een vervolg op een langer lopend, intensief traject,” vertelt Julia Blijham van Waterschap Zuiderzeeland. “De aanpak is nodig omdat standaard ingrepen van het waterschap slechts voor korte tijd resultaat opleveren. Daarom moeten we nu nieuwe oplossingen gaan zoeken.”

De bodemaanpak bestaat uit drie verkenningen. Het is de bedoeling oplossingen te vinden die op korte termijn de problemen te verlichten die veroorzaakt worden door bodemdaling. Maar het waterschap kijkt ook naar de verdere toekomst. “We gaan maatregelen in het watersysteem onderzoeken: denk aan de aanleg van een bypass of het verbeteren van de lokale afvoer. Ook gaan we alternatieven voor het huidige landgebruik bespreken met de agrariërs en in het derde spoor verkennen we de vernattingsproblemen rondom het kanaal Vliegtuigtocht door aanvullend onderzoek te doen naar de oorzaken.”

Het is nadrukkelijk de bedoeling dat het waterschap en andere betrokken overheden samen met de agrariërs en landeigenaren op zoek gaan naar oplossingen. “We moeten het echt met elkaar doen. Als waterschap kunnen we, hoe graag we het misschien ook willen, deze problemen niet voor de boeren oplossen. Daarom roepen we ook alle agrariërs in de regio op mee te denken.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.