secundair logo knw 1

De Ramspolkering bij Kampen. Foto Rijkswaterstaat

De Ramspolkering en de Hollandsche IJsselkering worden vandaag rond het middaguur opnieuw gesloten. Door de zware westerstorm die vanmorgen over het land trekt, is het water tot grote hoogte gestuwd.

In het Ramsdiep bij Kampen werd om half twee de hoogste waterstand ooit gemeten: 1,26 meter boven NAP. Rijkswaterstaat verwacht dat het peil snel zakt als vanmiddag de wind afneemt. De stormvloedkering Ramspol, een opblaasbare dam die het Zwarte Meer van het Ketelmeer afsluit, kan dan weer open.

Hetzelfde geldt voor de Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel, die tijdens de nieuwjaarsstorm twee weken geleden als laatste van de toen alle vijf gesloten stormvloedkeringen weer open ging.

Code rood
Voor vandaag heeft het KNMI code rood voor een groot deel van het land aangekondigd, in de overige gebieden geldt code oranje. De wind kan ertoe leiden dat bruggen en sluizen tijdelijk niet bediend kunnen worden.

Vanuit het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) houden Rijkswaterstaat, het KNMI en de waterschappen de waterstanden nauwlettend in de gaten. Zij beoordelen of meer maatregelen nodig zijn. 

Duingebied
Het Hoogheemraadschap van Delfland is alert op het duingebied, maar verwacht aan de kust minder hoge waterstanden dan twee weken geleden. Toen was er namelijk ook sprake van springtij, en dat is nu niet het geval. De duinen hebben de storm van toen goed doorstaan, aldus Delfland. 

In Stavoren draait het Hooglandgemaal om het water vanuit de Friese boezem af te voeren. In Zeeland en Flevoland zijn dijkwachten ingezet. De dijken langs de IJssel raken beschadigd door geknapte bomen en takken die met de nodige snelheid naar de dijk drijven en er tegenaan beuken. Het Waterschap Drents Overijsselse Delta zal de dijken de komende dagen controleren en de schade herstellen.

Lees ook de artikelen over de storm van 3 januari:

Rijkswaterstaat sluit alle waterkeringen en dat is uniek
Hollandsche IJsselkering als laatste weer open
Geen problemen verwacht door hoogwater

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John