secundair logo knw 1

Bassin waar straks ruim 6.000 zonnepanelen drijven (foto projectsite)

In een gietwaterbassin in de Gelderse gemeente Lingewaard liggen binnenkort ruim zesduizend zonnepanelen, die zeshonderd huishoudens van stroom voorzien. Het gaat om het grootste drijvende zonnepark in Nederland.

Het initiatief voor het project komt van een groep burgers die zich hebben verenigd in de Coöperatie Lingewaard Energie. Zij melden dat de financiering rond is, zodat met de bouw van het drijvende zonnepark kan worden begonnen. Een deel van het geld is binnengehaald door crowdfunding onder inwoners van Lingewaard. Verder is onder meer een SDE+ subsidie verstrekt in het kader van stimulering van duurzame energieproductie. Het bedrijf Tenten Solar realiseert het zonnepark en gaat het ook beheren.

Het zonnepark komt te liggen in het centrale gietwaterbassin in het tuinbouwgebied Bergerden bij Bemmel (gemeente Lingewaard). De in totaal 6.150 zonnepanelen bestrijken een oppervlakte van anderhalf hectare, zeg maar drie voetbalvelden. Zij zullen jaarlijks ruim 1,8 miljoen kilowattuur aan groene stroom produceren. Daarmee gaat het om het grootste drijvende zonnepark in ons land.

Volgens de initiatiefnemers leveren zonnepanelen op water meer elektriciteit op dan zonnepanelen op daken of grond. Dat komt door de weerkaatsing van het zonlicht op water en het natuurlijke koelende effect van water. Ook zijn de panelen in water beter beschermd tegen vandalisme. De tuinders die het water van het bassin voor hun gewassen gebruiken, hebben eveneens voordeel van het project omdat minder water verdampt. De bedoeling is dat de zonnepanelen 25 jaar blijven liggen.

Meer informatie op de projectsite

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.