secundair logo knw 1

Foto: Dorine Ruter

Bij de presentatie van de transitieagenda's over de circulaire economie werd bekendgemaakt dat er een Taskforce herijking afvalstoffen komt, onder leiding van oud-minister Winnie Sorgdrager. De taskforce moet de circulaire economie dichterbij gaan brengen. De waterschappen ondersteunen het initiatief.

De Taskforce herijking afvalstoffen gaat belemmeringen in wetgeving onderzoeken. De waterschappen nemen het voortouw door een werkplan voor de taskforce op te stellen. Henkjan van Meer, beleidsmedewerker Publiek Opdrachtgeverschap bij de Unie van Waterschappen, zegt: "Als waterschappen gaan we vol voor deze taskforce. Als we onze circulaire doelen willen bereiken, helpt het natuurlijk als belemmeringen in de wetgeving worden weggenomen."

Van Meer denkt bij belemmeringen aan de wetgeving rond het hergebruik van afvalstoffen. Ook willen de waterschappen de ruimte krijgen om meer energie op te wekken dan ze zelf gebruiken. "Verder hopen we dat financiële en fiscale belemmeringen voor verduurzaming kunnen worden weggenomen."

Op de site van de Unie van Waterschappen roept bestuurslid Ingrid ter Woorst de Rijksoverheid op haar verantwoordelijkheid te nemen en constructief te blijven meedenken en meewerken aan het circulaire gedachtegoed. “Waterschappen winnen steeds meer grondstoffen terug uit afvalwater. Ook zien we mogelijkheden om vrijgekomen biomassa terug te brengen in de bodem. Door de huidige regelgeving is dit in de praktijk maar beperkt uitvoerbaar."

Winnie Sorgdrager was van 1994 tot 1998 minister van Justitie. Sinds 2006 is ze lid van de Raad van State. Eind 2019 zal Sorgdrager de bevindingen van haar taskforce presenteren.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.