secundair logo knw 1

Watervlooien ontwikkelen moeilijker bescherming in zuurder water (Afbeelding: Ruhr-Universität Bochum)

Dat oceanen verzuren door klimaatverandering is al eerder wetenschappelijk bewezen. Duitse wetenschappers concluderen na nieuw onderzoek dat ook zoetwatermeren de dupe zijn van de opwarming van de aarde. Dat schrijven ze in de nieuwe editie van het tijdschrift Current Biology.

De onderzoekers van de Ruhr-Universität Bochum vergeleken voor vier meren in Duitsland de data uit de periode 1981 tot 2015. Uit de gegevens blijkt dat de CO2-concentratie in het water gestegen is en de pH-waarde met 0,3 is gedaald. Het water is dus zuurder geworden. "Tot vrij recent is er weinig onderzoek gedaan naar de gevolgen van klimaatverandering op zoetwater," zegt Linda Weiss, de hoogleraar die het onderzoek leidde. "Dat komt waarschijnlijk omdat er niet genoeg data beschikbaar zijn. De data tot 1999 hadden wij bijvoorbeeld alleen op papier, niet digitaal. Die gegevens moesten we dus handmatig invoeren. De afgelopen jaren is er gelukkig wel meer aandacht gekomen voor het verzuren van zoetwatermeren."

De Duitse wetenschappers onderzochten vervolgens de impact van de gestegen CO2-concentratie en de gedaalde pH-waarde op watervlooien. De hogere concentraties CO2 lijken het volgens de onderzoekers moeilijker te maken voor watervlooien om hun vijanden te herkennen en zich te beschermen. "Wij hebben gekeken naar watervlooien. Andere onderzoekers hebben zich al beziggehouden met schelpdieren en zalmen. Maar er zal nog veel onderzoek gedaan moeten worden, voor we echt iets kunnen zeggen over de gevolgen van de verzuring voor de ecosystemen van zoetwatermeren op de langere termijn."

Als vervolgonderzoek hoopt Weiss te onderzoeken of het verzuren van zoetwatermeren een globaal fenomeen is. "Ik verwacht zeker dat er regionale verschillen zijn, bijvoorbeeld door geologische verschillen en omdat de vegetatie in de buurt van een meer ook een rol speelt. Ik durf de stelling echter wel aan dat zoetwatermeren overal ter wereld meer CO2 opnemen en zuurder worden."

Hier leest u het artikel

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):