secundair logo knw 1

De Hollandsche IJsselkering

De Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel is vanmorgen even voor 11.00 uur als laatste van de vijf gesloten waterkeringen weer geopend.

Gisteren sloot Rijkswaterstaat voor het eerst in de geschiedenis alle vijf de grote stormvloedkeringen in Nederland. Aanleiding was het hoge water en de westerstorm die over het land trok.

De stormvloedkering Ramspol bij Kampen ging gisteren aan het einde van de middag als eerste weer open. In de loop van de avond volgden de Oosterscheldekering, de Maeslantkering en de Hartelkering. Rond 22.00 uur trok het KNMI code geel, die voor een deel van het land nog gold, in.

Oefenen
De eerste en laatste keer dat de Maeslantkering voor een storm sloot, was in 2007. Wel is er elk jaar in september een proefsluiting, maar volgens Rijkswaterstaat is het ook nodig om onder realistische omstandigheden te kunnen oefenen. Vorig jaar is daarom met de minister afgesproken om het zogeheten sluitpeil te verlagen.

"Hij heeft zich bewezen’’, zegt Harold van Waveren van Rijkswaterstaat. "En ook het team heeft kunnen oefenen. Natuurlijk gaan we nog uitgebreid evalueren, maar op hoofdlijnen is het goed verlopen.’’

Voor vanmiddag en vanavond worden langs de kust en in Limburg opnieuw zware windstoten verwacht. Vanaf 17.00 uur geldt daarom opnieuw code geel. Mogelijk moeten een of meerdere keringen vanavond opnieuw dicht.

Dat geldt in elk geval voor de Ramspol. De scheepvaart kan hier ook nog niet langs. Vanwege de sterke stroming konden de duikers vanmorgen het water niet in om te controleren of het doek van de balgstuw, een opblaasbare dam gevuld met lucht en water, weer op zijn plek lag.

Hoge waterstand
Rijkswaterstaat en de waterschappen blijven ook de komende dagen alert vanwege de hoge waterstand in de rivieren. De zandzakken op de dijk langs de Kampereilanden blijven liggen en ook de mobiele waterkering in Kampen blijft nog even staan, meldt het waterschap Drents Overijsselse Delta.

De verwachting is dat de uiterwaarden langs de Vecht en de IJssel blank komen te staan. Vanaf vanmiddag controleren vrijwillige dijkwachters de dijken op eventuele schades of kwetsbare plekken.

Langs de kust heeft de nieuwjaarsstorm geen schade aangericht, constateert het Hoogheemraadschap van Rijnland na een eerste inspectie. Wel is er op een aantal plaatsen sprake van strandafslag. Het gaat hier om een natuurlijk proces, waarbij een deel van het zand in de vooroever komt of juist de duinen inwaait.

Waterschap Hunze en Aa's is vannacht al druk bezig geweest met het afvoeren van boezemwater naar zee. De waterstand was met +0.94 NAP hoger dan verwacht. Vandaag springt Rijkswaterstaat nog bij om extra water uit de kanalen te lozen.

"Alles is drijfnat’’, verklaart Van Waveren van Rijkswaterstaat. "Dus iedereen moet aan de bak. Maar de situatie is beheersbaar.’’

 

Lees ook het artikel over de sluiting van de vijf waterkeringen: Rijkswaterstaat spreekt van een unicum

 

 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):