h2ologoprimair


knw uitgever h2o

H2O nieuws

Wetenschapswedstrijd in teken water

Internationale scholierenwedstrijd in teken van water

Ons land is deze en begin volgende week de gastheer van de International Junior Science Olympiad. Hierin gaan jonge scholieren uit de hele wereld de competitie aan in een aantal bètavakken. Het thema dit jaar is ‘water en duurzaamheid’.

Deze Olympiade wordt voor de veertiende keer gehouden en voor het eerst is Nederland het strijdtoneel. Ruim driehonderd slimme jongens en meisjes uit meer dan vijftig landen doen mee; zij waren de besten tijdens de voorronden in eigen land. De deelnemers zijn vijftien jaar of jonger. Hun kennis en vaardigheden worden getest in de vakken biologie, natuurkunde en scheikunde. Er zijn gouden, zilveren en bronzen medailles te winnen.

De wetenschapscompetitie vindt plaats op het Arnhemse topsportcentrum Papendal. Daarnaast is er een nevenprogramma met onder andere bedrijfsbezoeken en uitdagingen. De activiteiten zijn sterk gerelateerd aan het thema van deze editie: water en duurzaamheid. Morgen is er een excursie naar Kampen, georganiseerd door waterschap Drents Overijsselse Delta. De jongeren worden rondgeleid op de IJsselkade en krijgen een toelichting op de bescherming tegen hoogwater. Ook bouwen ze zelf een coupure van de mobiele waterkering Kampen-Midden op.

Vrijdag gaat de reis naar Leeuwarden via een tour langs de Afsluitdijk. De scholieren kunnen in deze stad een bezoek brengen aan hogeschool Van Hall Larenstein, het Waterapplicatiecentrum, Vitens, Wetsus en Wetterskip Fryslân. Zo ontdekken honderdtwintig leerlingen bij Vitens wat het werk van een laborant in een drinkwaterlab inhoudt. Zij doen proefjes om de kwaliteit van drinkwater te onderzoeken en leren hiermee over chemisch en microbiologisch onderzoek.

Lees meer over deze jeugdolympiade.

 

Waternetwerk maakt gebruik van coockies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als u onze site bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik hiervan. Ik snap het