secundair logo knw 1

Waterschap Noorderzijlvest verhoogt de waterschapslasten volgend jaar om een investering van 74 miljoen euro mogelijk te maken. Het geld wordt grotendeels gebruikt om de waterveiligheid te verbeteren. Met name voor boeren stijgen de lasten flink.

Noorderzijlvest gaat de komende jaren de Waddenzeedijk en dijken langs kanalen en het Lauwersmeer versterken en verhogen. Daarnaast legt het waterschap waterbergingsgebieden aan en wordt de capaciteit van gemalen vergroot. Voor die werkzaamheden is een totale investering van 74 miljoen nodig. Dat staat in het Jaarplan 2018, dat volgende week wordt behandeld door het algemeen bestuur van het waterschap.

Om de investering mogelijk te maken, stijgt de waterschapsbelasting volgend jaar voor huishoudens met gemiddeld 2 procent. Dat komt neer op ongeveer 7,50 euro per huishouden. Het tarief voor de zuiveringsheffing daalt overigens met 1 procent. Voor agrariërs is de stijging hoger. Een boer met circa 60 hectare landbouwgrond in eigendom betaalt in 2018 ongeveer 4.250 euro. Dat is zo’n 6,9 procent meer dan dit jaar.

Van de 75 miljoen gaat 55 miljoen op aan de verbetering van waterveiligheid. Het grootste deel van de verbetering van de zeedijk wordt overigens gefinancierd vanuit het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma.

Lees hier meer over het Jaarplan 2018 van Noorderzijlvest

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.