secundair logo knw 1

De waterschappen Aa en Maas en De Dommel hebben op meerdere plekken GenX aangetroffen in hun watersystemen. Uit een RIVM-onderzoek dat vandaag is gepubliceerd blijkt dat FRD-903 (een onderdeel van GenX) ook is aangetroffen in het drinkwater van de waterbedrijven Oasen, Dunea en Evides. De gevonden waardes zijn ruim onder de voorlopige norm.

De vondst van de waterschappen gaat eveneens om lage concentraties. Op twee plekken is de stof, waarvan nog onduidelijk is hoe groot de schadelijke effecten zijn, wel in verhoogde concentraties aangetroffen. In alle gevallen zitten de gemeten concentraties ook hier onder de voorlopige richtwaarde die het RIVM heeft vastgesteld voor drinkwater, aldus de waterschappen. Deze richtwaarde bedraagt 150 nanogram per liter. 

Het gaat om de rioolwaterzuiveringen rondom Eindhoven en Aarle-Rixtel, met respectievelijk 130 nanogram en 22 nanogram per liter. De waterschappen en Rijkswaterstaat verfijnen de onderzoeken nu verder om zo de bron(nen) te achterhalen, zo laten ze weten. De uitkomsten worden begin 2018 verwacht. Samen met de Omgevingsdienst onderzoeken de schappen waar GenX in de regio Zuid-Oost-Brabant wordt gebruikt en geloosd.

De vondst van GenX baart de waterschappen zorgen. De aanwezigheid van opkomende stoffen vraagt om een gezamenlijke aanpak waarin het Rijk samen met regionale waterbeheerders, producenten en consumenten aan een oplossing werkt, stellen ze. “Steeds vaker constateren landelijke en regionale waterbeheerders dat er mogelijk stoffen in het water zitten waar men geen weet van heeft. Door dit soort incidenten wordt duidelijk dat het belangrijk is aandacht te hebben voor opkomende stoffen in het oppervlaktewater.”

Uit onderzoek van RIVM blijkt dat in een deel van het drinkwater en de bronnen van waterbedrijf Oasen is FRD-903 aangetoond, in het gebied van de Beneden-Merwede. De stof is in lagere concentraties gevonden in drinkwater van Evides en Dunea, die water uit de Maas innemen. De gevonden waarden liggen in alle gevallen een factor 5 tot 15 onder de richtwaarde voor FDR-903 in drinkwater, aldus RIVM. "In het drinkwater van de overige zeven onderzochte drinkwaterbedrijven is de stof niet gevonden. GenX komt niet wijdverbreid voor in het Nederlands drinkwater." 

Voor minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat zijn de bevindingen van het RIVM reden om in een brief aan de Tweede Kamer te schrijven dat het kraanwater in Nederland veilig gedronken kan worden. 

 

Meer over GenX
Het onderzoek van RIVM: Risicoduiding en vóórkomen van FRD-903 in drinkwater en drinkwaterbronnen bij een selectie van drinkwaterwinningen in Nederland
Het instituut werkt ook aan een nieuw identificatiesysteem zorgstoffen

 

 
 
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John