h2ologoprimair


knw uitgever h2o

  • Home
  • H2O nieuws
  • 55 procent waterwegbeheerders ervaart agressie en geweld

H2O nieuws

55% waterwegbeheerders ervaart agressie en geweld

55 procent waterwegbeheerders ervaart agressie en geweld

55 procent van de waterwegbeheerders werd in 2016 een of meerdere keren agressief bejegend tijdens hun werk. Meer dan 20 procent voelde zich bedreigd. Dat blijkt uit een enquête die door 513 medewerkers van voornamelijk Rijk, provincies, drinkwaterbedrijven en waterschappen is ingevuld.

Het onderzoek werd verricht in opdracht van Platform WOW (Water Ontmoet Water / Wegbeheerders Ontmoeten Wegbeheerders) en was gericht op medewerkers die regelmatig met klanten in contact komen en bijvoorbeeld werken in het beheer & onderhoud, als handhaver of toezichthouder. "Buitendienstmedewerkers hadden al langer het gevoel dat asociaal gedrag toeneemt. Dit onderzoek bewijst dat. Ik vind het schokkend," zegt Ariea Vermeulen, programmanager WOW.

Vermeulen wijst erop dat incidenten, waarbij waterwegbeheerders agressief worden bejegend of worden bedreigd, een grote impact hebben. "Dat gaat niemand in de koude kleren zitten. Mensen nemen het echt mee naar huis. Daarom is het ook zo belangrijk dat ze zich goed gesteund voelen door hun leidinggevenden en de organisatie waar ze voor werken. Daar hoort ook bij dat ze weten dat er procedures zijn als er zoiets gebeurt en dat ze weten wat die procedures inhouden."

Die kennis, zo blijkt uit het onderzoek, is nog niet overal aanwezig. Hoewel alle organisaties een vast protocol hebben over de omgang met agressie of geweld, weet meer dan 50 procent van de ondervraagden niet dat zulke procedures bestaan, of kent de inhoud niet. "Dat moet verbeteren. Het is echt belangrijk dat slachtoffers van agressie of geweld goed weten wat hun werkgever voor ze kan doen. Dat zorgt ervoor dat ze zich gesteund voelen."

Volgens Vermeulen is het belangrijk dat medewerkers melding maken van alle gevallen van agressie. Ook van een onvriendelijke bejegening. "Het gaat om het bredere probleem van de maatschappelijke verharding. Laten we duidelijk maken welk gedrag we niet accepteren en mensen aanspreken als ze over de schreef gaan, ook als het niet om echt strafbare handelingen als scheldpartijen gaat."

Hier vindt u de uitkomsten van het onderzoek

Waternetwerk maakt gebruik van coockies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als u onze site bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik hiervan. Ik snap het