secundair logo knw 1

Bron: Unie van Waterschappen

Gemiddeld betaalt een gezin volgend jaar 325 euro aan waterschapsbelasting. Dat is een toename van 4,50 euro ofwel 38 eurocent per maand, een stijging van 1,4 procent. 

Dat zegt de Unie van Waterschappen in een prognose, vooruitlopend op de definitieve tarieven die nog moeten worden vastgesteld. De tariefvoorstellen worden deze weken in de waterschapbesturen besproken, aldus de Unie.

De tarieven verschillen per regio, uiteenlopend van 230 tot 460 euro. In Delfland wordt de meeste belasting geïnd, in het gebied van Noorderzijlvest het minst (zie grafiek). In totaal bedraagt de belastingopbrengst van de waterschappen dit jaar ruim 2,7 miljard euro.

De stijging van 1,4 procent is gelijk aan de inflatie die door het Centraal Planbureau voor 2018 wordt verwacht, schrijft de Unie. De stijging is ook lager dan de 2,5 procent die tot 2020 is afgesproken als gemiddelde jaarlijkse groei in het kader van het in 2011 getekende Bestuursakkoord Water. Dit jaar bedraagt de stijging ten opzichte van 2016 1,8 procent.

De afgesproken beperkte stijging moet worden gerealiseerd door innovatie, duurzaamheid en doelmatigheid bij de waterschappen. Een uitdagende opdracht gezien de oplopende investeringen die nodig zijn om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen.

Bestuurslid Toine Poppelaars van de Unie vindt het daarom een knappe prestatie dat de verwachte stijging van de waterschapsbelasting volgend jaar beperkt blijft tot 1,4 procent: “De waterschappen staan voor grote opgaven als klimaatverandering, met een steeds grotere inspanning om wateroverlast te voorkomen als gevolg.”

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.