secundair logo knw 1

Lex van Dijk

Een fundamentele herbezinning op het huidige afvalwaterproces. Zo noemen de vier partijen de nieuwe zuiveringstechniek CoReWater waarvoor ze op Aquatech een samenwerkingscontract tekenden. CoReWater staat voor ‘Concentration and Reuse’ en is ‘een sterk vernieuwend concept’ waarin terugwinnen van energie en grondstoffen centraal staat.

De vier partners zijn Allied Waters, kennisinstituut KWR, adviesbureau Royal HaskoningDHV en BLUE-tec, technologiebedrijf en leverancier van de ‘centrale techniek’ in CoReWater: Forward Osmose.

Directeur Lex van Dijk van BLUE-tec vertelt dat zijn bedrijf de techniek in een pilot heeft getest bij Waterschapsbedrijf Limburg. In die proefopstelling werd met Forward Osmose stedelijk afvalwater geconcentreerd tot één stroom met afvalstoffen en negentien delen zuiver water van demiwater-kwaliteit, geschikt voor integratie of hergebruik.

Volgende fase
Na de pilot in Limburg is het nu tijd voor de volgende fase, vertelt Van Dijk. Die heeft vorm gekregen in de ondertekening van de samenwerking met Allied Waters, KWR en Royal HaskoningDHV. “Dit is een grote stap voorwaarts,” zegt de directeur. Door de samenwerking krijgt het concept een flinke impuls. KWR brengt wetenschappelijke kennis in over de FO-techniek, Royal Haskoning DHV een groot netwerk en de brede kennis van de afvalwatertechnologie, vertelt Van Dijk. Bovendien hebben vier waterschappen zich inmiddels aangesloten bij het project, aldus de BLUE-tec-directeur. “Hun namen zullen in de loop van dit jaar bekend worden gemaakt.” Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI) steunt het project voorts met ‘enkele honderdduizenden euro’s’, stelt Van Dijk.

Het is de bodem voor een succesvolle voortzetting. Als het aan Van Dijk ligt wordt dat een tweede pilot-project, waarna de techniek een ‘full scale’ vervolg krijgt. Van Dijk: “Dat kan ook een decentrale voorziening zijn, want daar leent deze techniek zich ook voor.”

Tijd voor fundamentele herbezinning
De initiatiefnemers willen met het concept een nieuwe dimensie geven aan afvalwaterzuivering. De vier partijen vinden het hoog tijd voor ‘een fundamentele herbezinning op het huidige zuiveringsproces’. Die herbezinning vormt ook de basis voor BLUE-tec uit Renkum, het bedrijf dat Van Dijk drie jaar geleden begon en inmiddels is gespecialiseerd in membraantechnologie.

Het idee was dat de zuivering van afvalwater anders moest, vertelt Van Dijk. “De stoffen die moeten worden verwijderd uit het afvalwater worden steeds talrijker. Actueel zijn de medicijnresten en binnenkort is het wellicht lachgas, het volgende broeikasgas dat moet worden aangepakt. En elke keer bedenken we nieuwe stappen om te zuiveren als een soort pleister op de wonde. Ik heb toen gedacht: we moeten opnieuw gaan nadenken en kijken of we het helemaal anders kunnen gaan doen.”

Ontzettend verdund
De oplossing lag in het concentreren van het afvalwater, bedacht Van Dijk: “Het afvalwater is ontzettend verdund. En als de concentraties stoffen daarin dus ook verdund zijn dan zijn ze moeilijk te zuiveren en terug te winnen. Daarom het idee om het afvalwater te concentreren.”

Met het nu voorliggende concept wordt de geconcentreerde stroom biologisch - eerst anaeroob dan aeroob - gezuiverd. “Op deze wijze kunnen we maximaal energie en waardevolle componenten terugwinnen en maken we de verwijdering van geneesmiddelen hanteerbaar. Bovendien maken grote stappen in het beperken van de emissie van broeikasgassen,” zegt Danny Traksel, business developer bij Royal HaskoningDHV.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John