secundair logo knw 1

Aantal Amsterdam Agreements ondertekend

Transparantie en vertrouwen, daarover ging het herhaaldelijk bij de afrondende plenaire sessie van het Leaders Forum. Dit was het sluitstuk van de eerste dag van de AIWW-conferentie. Er werden diverse Amsterdam Agreements bekendgemaakt.

Eerder op de dag waren drie aparte leidersbijeenkomsten van steden, publieke waterbedrijven en industrie gehouden. Een panel nam de resultaten in vogelvlucht door. Volgens Chantal Oudkerk Pool (gemeente Rotterdam) hebben gemeenten al veel gedaan. Het is nu tijd voor de volgende stap waarbij het aankomt op de details en meer wordt samengewerkt. Zij pleitte voor meer openheid over uitdagingen, al erkende ze dat zoiets tijd kost. Watergezant Henk Ovink riep de aanwezigen op om de resultaten van de conferentie niet te vergeten en met de implementatie te starten. Hij wees op het belang van het opbouwen van vertrouwen om hiermee voor meer transparantie te zorgen. Dat gaat volgens Ovink niet zomaar; vertrouwen creëren is een langzaam proces.

De publieke watersector staat volgens Christopher Gasson (Global Water Intelligence) in het centrum van de circulaire watereconomie. Hij viel op door pittige uitspraken als ‘alle briljante waterbedrijven zijn briljant op verschillende manieren, alle beroerde waterbedrijven zijn beroerd op dezelfde manier’. Bij dat laatste doelde hij erop dat niet goed functionerende waterbedrijven met dezelfde excuses komen, zoals slechte besturing en onvoldoende financiële middelen. Volgens Gasson heeft ieder publiek waterbedrijf een goed bedrijfsmodel nodig om zichzelf te financieren. Verder merkte hij op dat technologie transparantie schept zoals nooit tevoren. Dat wordt belangrijker dan regulering.

Aan het eind van de sessie werd een aantal al bereikte Amsterdam Agreements toegelicht. Het gaat hierbij om coalities van waterbedrijven en andere partijen die voor vergelijkbare uitdagingen staan. Deze coalities moeten zorgen voor doorbraken. Ter plekke werden drie nieuwe overeenkomsten ondertekend. De Nederlandse partijen Allied Waters, AquaMinerals en KWR gaan zich inzetten voor upcycling in het buitenland. De bedoeling is om tot en met 2019 in minstens drie andere landen reststoffen uit water een tweede leven te geven.

In het kader van de Human Cities Coalition een agreement over een routekaart voor de komende achttien maanden getekend. Het doel is om de levensomstandigheden van mensen in de sloppenwijken van onder andere Jakarta en Manilla te verbeteren. Verder sloten het Amsterdamse watercyclusbedrijf Waternet en zijn Kopenhaagse tegenhanger HOFOR een bilaterale overeenkomst. Zij gaan aan de hand van een shortlist van onderwerpen nauw met elkaar samenwerken.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.