secundair logo knw 1

Aan de fitterijwedstrijden op de Aquatech nemen deze keer 46 teams deel. De organisatie verwacht gezien de vele trainingsuren een hoog niveau. 

Het team van PW Noord-Holland 3 beet vanmorgen het spits af. Het drietal (boorder, fitter en coach) kreeg 4 straffen, wat een flink aantal strafseconden opleverde. 

Arie CopierDe fitterijwedstrijden trekken traditioneel veel bekijks op de Aquatech. Er is vier dagen strijd in hal 7, verdeeld in vier categorieën: leerlingen, directies, dames en heren. Op vrijdagmiddag treden de laatste teams aan. “Ik verwacht een hoog niveau,” vertelt Arie Copier (foto), lid van de organiserende commissie. Hij draait al twaalf jaar mee in de organisatie van de fitterijwedstrijden en beleeft nu zijn laatste editie.

De organisatie maakt nog een keer intensief gebruik van zijn expertise, hij wordt volop bevraagd in de drukte om het evenement op gang te krijgen. “Ik heb gehoord dat er veel is geoefend. De teams uit Brabant zijn het meest fanatiek,” vertelt Copier. De motivatie is om de teams van Waternet, veelvuldig winnaar, te verslaan, legt de organisator uit.

De wedstrijden zijn een vakbekwaamheidstest. Het is de bedoeling, zo staat in de reglementen, dat de teams zo snel mogelijk een 150 mm GN/C drinkwater distributieleiding onder druk aanboren, vervolgens de aansluitleiding koppelen aan een meteropstelling en deze doorverbinden naar een tapkraan. Op het moment dat er water uit de tapkraan komt is het over en wordt de tijd gestopt. Bij de wedstrijden beoordelen minimaal twee scheidsrechters de deelnemers op kwaliteit, vakmanschap, en of er aan alle regels en veiligheidseisen is voldaan.

De fitterijwedstrijden, die gelden als Nederlandse kampioenschap, hebben deze keer geen internationale inbreng. De teams uit Amerika en Engeland, met wie de Nederlandsers strijden om de wereldkampioenschappen, zijn niet aanwezig in Amsterdam. Copier legt uit dat de internationele competitie een cyclus heeft van vier jaar. “En dat is deze keer dus niet. Op de volgende Aquatech hebben we weer een internationale categorie.

 

 

 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John