secundair logo knw 1

Waterschappen en drinkwatersector tonen terugwinnen grondstoffen

De Circular Economy Expo op Aquatech laat onder andere zien hoe water wordt hergebruikt en uit afvalwater energie en grondstoffen worden teruggewonnen. Een van de drie expositieonderdelen is een lange waterbuis met veel informatie, waar beursbezoekers doorheen kunnen wandelen.

De buis is een gezamenlijk initiatief van de Energie- en Grondstoffenfabriek waarbij de waterschappen zijn aangesloten en het collectief AquaMinerals van de drinkwatersector. De bedoeling is om te laten zien wat deze partijen doen om hoogwaardige grondstoffen uit water terug te winnen, vertelt Jessica van der Doe van de Energie- en Grondstoffenfabriek. “De waterschappen en drinkwaterbedrijven leveren hiermee een belangrijke bijdrage aan de duurzame en circulaire economie. Deze boodschap willen ze op Aquatech uitdragen.”

Bezoekers die door de manshoge buis van zeventien meter lang lopen, ondernemen een reis langs het hele terugwinningsproces. Van der Doe licht toe: “Het is echt een belevenis. Je krijgt met informatie, filmpjes en producten een heel duidelijk beeld van hoe grondstoffen uit water worden teruggewonnen en wat daarvan de mogelijke toepassingen zijn. Uit afvalwater worden onder meer alginaat, bioplastic, cellulose en fosfaat gehaald. Je ziet bijvoorbeeld festivalmuntjes die van bioplastic zijn gemaakt. De vloer van de buis is bekleed met tapijttegels van Desso. Voor de productie van deze tegels is gebruikgemaakt van geupcycled calciumcarbonaat, dus kalk, dat afkomstig is van de drinkwaterbedrijven.”

Het is niet voor de eerste keer dat de waterbuis wordt ingezet, zegt Van der Doe. “We hebben deze expositie vorig jaar al gebruikt voor de Innovation Expo. Ook zetten individuele waterschappen de buis steeds vaker in. Het is een erg leuke manier om te tonen wat we doen.”

De Circular Economy Expo heeft nog twee andere onderdelen, eveneens van Nederlandse makelij. Het initiatief Tiny TIM presenteert een efficiënt ingericht huis van hout waarbij zeer zuinig is omgegaan met energie en grondstoffen. Het gewicht is slechts een honderdste van een gewoon huis. Het Arnhemse bedrijf Save Plastics is aanwezig met Plastic Fantastic, een mobiele fabriek voor het upcyclen van afval. Het huis van Tiny TIM staat buiten bij de ingang van Aquatech, de andere twee onderdelen zijn te vinden in de Europa Foyer.

Meer informatie over de expositieonderdelen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.