secundair logo knw 1

Van het rapport is een stripverhaal gemaakt

De effecten van droogte en overstromingen zijn volgens de Wereldbank nog groter dan al bekend was. Vooral terugkerende droogteperioden hebben wereldwijd een enorm nadelige invloed op het leven van mensen.

Dit blijkt uit het deze week gepubliceerde rapport Uncharted Waters – The New Economics of Water Scarcity and Variability. De Wereldbank presenteert hierin nieuwe cijfers over de effecten van droogte en overstromingen op bedrijven, boeren, gezinnen en steden. Hoewel overstromingen meer in het nieuws komen en sneller tot hulpacties leiden, heeft juist droogte ‘schokkend grote en vaak verborgen effecten’. Door herhaalde droogte wordt wereldwijd zoveel landbouwopbrengst vernietigd dat daarvan 81 miljoen mensen jaarlijks hadden kunnen eten. Voor bedrijven en steden zijn de kosten van ‘droge schokken’ vier keer zo hoog als van ‘natte schokken’.

De Wereldbank heeft het over ‘ellende in slow motion’. Droogte kan lang invloed hebben. Zo dragen vrouwen die gedurende een extreme droogteperiode zijn geboren, daarvan hun hele leven de littekens. Zij worden volgens de studie fysiek korter, krijgen minder scholing en zijn uiteindelijk armer dan andere vrouwen. Hun problemen worden doorgegeven aan de volgende generatie: ook hun kinderen hebben vaak groeistoornissen en zijn minder gezond.

Doorgaan op de huidige weg maakt de situatie volgens de Wereldbank alleen maar erger, gezien de bevolkingsgroei en klimaatverandering. De bestaande methoden voor watermanagement voldoen in veel landen niet. Het is nodig om in het beleid te erkennen dat water een economische waarde heeft en niet onuitputtelijk is.

Een nieuwe infrastructuur voor opslag en beheer van water is belangrijk, maar moet worden gecombineerd met beleid waarmee de vraag naar water wordt beheerst. Door goede regels voor de waterdistributie in steden worden betere resultaten behaald en investeringen in de uitbreiding van het netwerk gestimuleerd. Wanneer regenval of droogte ingrijpende economische gevolgen heeft, moet er een vangnet voor gezinnen zijn. Het rapport bevat diverse aanbevelingen over hoe deze verbeteringen kunnen worden bereikt.

Lees meer in het rapport en de samenvatting van de Wereldbank. Er is ook een stripboek verschenen. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.