secundair logo knw 1

De deltatoer van Wetskills

Jonge waterprofessionals van over de hele wereld werken de komende twee weken intensief samen aan actuele watervraagstukken van overheden, bedrijven en onderzoeksinstellingen. De Challenge, waarvan de finales plaatsvinden tijdens de Amsterdam International Water Week (AIWW), begint met een toer door de Nederlandse delta.  

De kick-off van de Wetskills Challenge Nederland had gisteren plaats bij Waternet in Amsterdam. “Na de eerste Wetskills Challenge in Beijing in 2010 is dit alweer de zevenentwintigste wereldwijde challenge,” zegt Floor van der Heijden (HHNK), die samen met Frank Tibben (Waternet) en Johan Oost (Stichting Wetskills) het event organiseert. “Dit keer hebben we drieëntwintig deelnemers; studenten en jonge professionals uit Oman, Roemenië, Egypte, India, Kirgizië, Honduras, Israël, Zuid-Afrika, Indonesië en Nederland. In kleine groepjes met verschillende culturen en achtergronden werken ze in complexe cases uit. Door de ‘pressure cooker’ waar ze in zitten, komen ze met out-of-the-box oplossingen die vaak een vervolg krijgen in zogenaamde WetsNext-projecten.”

Deltatoer
Bijzonder aan deze editie van de challenge is dat hij start met een heuse deltatoer. Tibben: “We gaan onder andere op excursie naar de Afsluitdijk, we bouwen de waterkering van Midden-Kampen op en we bezoeken het voormalige eiland Schokland. Zo maken we kennis met kenmerkende uitdagingen in Nederlandse Delta en daarvoor gevonden oplossingen. Ook gaan we op bezoek bij het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, WaterAlliance, het Waterapplicatiecentrum, Wateropleidingen (Waterhuis Nieuwegein), TU Delft, IHE Delft en Cambridge Innovation Center Rotterdam."

Tijdens vier zogeheten BrainHurricanes met ervaren waterprofessionals krijgen deelnemers de kans om informatie in te winnen en ideeën te toetsen. De BrainHurricanes vinden tijdens de deltatoer plaats bij Wetsus in Leeuwarden, Waterschap Drents Overijsselse Delta in Zwolle, KWR Water in Nieuwegein en bij het hoogheemraadschap van Delfland. In de tweede week van de challenge werken de deelnemers hun oplossingen uit op de locatie van Campus RDM Rotterdam.

Een van de deelnemers is Radwa Raafat Elzeiny uit Egypte. Zij is na haar studie civiele techniek gaan werken bij het Ministry of Water Resources and Irrigation. “Ik wil zien hoe Nederland omgaat met de klimaatverandering en ik hoop nieuwe irrigatietechnieken te ontdekken. Natuurlijk zijn de omstandigheden hier anders, maar je kunt altijd van elkaar leren.” Merlijn van Selm, student Water Science and Management in Utrecht: “Ik ben benieuwd naar het perspectief van buitenlandse deelnemers en ik zie de deltatoer als een buitenkans op een complete rondleiding door de Nederlandse watersector. Leerzaam en goed voor mijn netwerk.”

Cases
De cases waar de deelnemers aan werken, zijn divers. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wil het waterbewustzijn van agrariërs, inwoners en de industrie verbeteren. CEE India, een milieu-educatiecentrum uit India wil de vervuiling van stadsmeren met afvalwater zien te voorkomen. Waternet wil betere vispassages voor poldersystemen. Waterschap Drents Overijsselse Delta zoekt een beslismodel voor het nemen van klimaatadaptatiemaatregelen. Provincie Flevoland en waterschap Zuiderzeeland zoeken een manier om de waterkwaliteit van de nieuwe wijk Oosterwold te monitoren samen met bewoners. VP Delta vraagt om een bedrijfsstrategie voor kleinschalige waterkrachtcentrales.

De finale van deze Wetskills Challenge heeft plaats tijdens de kick-off bijeenkomst van Young-AIWW op 30 oktober, vanaf 13.30 uur.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.