secundair logo knw 1

Glyfosaat is verwerkt in de onkruidbestrijder Roundup

De milieucommissie van het Europese Parlement wil het huishoudelijk gebruik van de onkruidbestrijder glyfosaat meteen verbieden. Het gebruik van de stof in de landbouw moet voor 15 december 2020 verboden worden.

Met het standpunt wijkt het parlement af van de Europese Commissie die een nieuwe vergunning voor tien jaar wil afgeven. Naast een volledig verbod in 2020, vindt de milieucommissie dat er middelen vrijgemaakt moeten worden om boeren te helpen bij de overgang naar duurzamere landbouwmethodes.

De vereniging van waterbedrijven, Vewin, bepleitte eerder deze maand een verbod op verkoop van glyfosaat aan particulieren. De stof die is verwerkt in onkruidverdelger Roundup, wordt in Nederland al jaren in normoverschrijdende concentraties aangetroffen in oppervlaktewater dat door waterbedrijven wordt ingenomen voor de productie van drinkwater, aldus Vewin.

De Europese Commissie baseert zich voor het besluit tot verlenging op studies van de twee Europese agentschappen ECHA (chemicaliënagentschap) en EFSA (voedselveiligheidsautoriteit), waarin wordt gesteld dat glyfosaat niet kankerverwekkend is. Minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft zich achter dat standpunt geschaard en wil toelating van het middel in Nederland met 10 jaar verlengen.

De studies van ECHA en EFSA zijn evenwel omstreden. Zo wijst de International Agency for Research on Cancer van de World Health Organisation op de carcinogeniteit van glyfosaat. In het Europees Parlement wordt bovendien getwijfeld aan de geloofwaardigheid van de Europese onderzoeken na publicatie van interne stukken van Roundup-producent Monsanto, waaruit zou blijken dat de Europese studies leunden op expertise van de producent.

Op 16 december loopt de toelating van de werkzame stof voor glyfosaat in de Europese Unie af. Het permanent comité voor planten, dieren, voeding en veevoer (Scopaff) stemt op 25 oktober over het voorstel van de Europese Commissie om het middel voor nog eens tien jaar toe te laten. Het is aan de lidstaten om te bepalen wat er moet gebeuren; het Europees Parlement heeft een adviserende rol in dit dossier.

 

Meer over onkruidverdelger glyfosaat

De milieucommissie van het Europese parlement wil een verbod op het gebruik van glyfosaat: MEPs propose glyphosate phase-out, with full ban by end 2020
Vewin sprak eerder deze maand haar bezorgheid uit over het gebruik van glyfosaat: Vewin wil verbod op verkoop glyfosaat aan particulieren
Wageningen Universiteit onderzocht de aanwezigheid van glyfosaat in landbouwgronden: WUR: landbouwgrond in EU op grote schaal vervuild met glyfosaat
De International Agency for Research on Cancer van de World Health Organisation wijst op de carcinogeniteit van glyfosaat: IARC Monographs Volume 112: evaluation of five organophosphate insecticides and herbicides 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.