secundair logo knw 1

De bestuursrechter heeft beslist dat chemiebedrijf Sitech de kans krijgt te onderbouwen dat het bedrijf een onevenredige inspanning moet verrichten om aan de pyrazool-norm – opgelegd door het Waterschap Limburg – te voldoen. Het waterschap is tevreden met de uitspraak.

In juli 2015 werd de aanwezigheid van de stof pyrazool in het Maaswater vastgesteld. Daarop legden de drinkwaterbedrijven de inname van Maaswater stil en bepaalde het waterschap een tijdelijke norm, die in de uiteindelijke lozingsverguning nog werd verscherpt. Omdat Sitech meermaals de norm overtrad, legde het waterschap ook dwangsommen op. Het Geleense bedrijf Sitech ging in beroep tegen de dwangsommen en de pyrazool-norm.

Alleen wat de norm betreft, kreeg Sitech nu (deels) gelijk van de rechtbank. Die norm sluit overigens aan bij de normering die het ministerie van Infrastuctuur & Milieu in juli 2017 heeft opgelegd. "De scherpere norm hebben we om reden van drinkwaterkwaliteit gedaan, niet in de laatste plaats omdat de minister ons dat had gevraagd. De vergunningnorm sluit dus aan bij de door de minister vastgestelde waarde voor inname van Maaswater voor drinkwaterbereiding," zegt loco-dijkgraaf Remy Sleijpen.

Toch is het Waterschap Limburg tevreden met de uitspraak. Van de zeven beroepsgronden werd het er bij zes in het gelijk gesteld. "Dat betekent we dat in een hele moeilijke situatie goed hebben gehandeld: bij het instellen van de tijdelijke normen en bij het opleggen van de dwangsommen toen Sitech zich niet aan de normen hield en er te veel pyrazool in het Maaswater kwam."

Volgens Sleijpen is chemiebedrijf Sitech nu aan zet. Het bedrijf kan nog in beroep gaan tegen de uitspraak. Als ze dat niet doet, zal het waterschap de normering moeten heroverwegen. "Ze zullen aan moeten tonen dat ze een onevenredige inspanning moeten verrichten om aan de normen te voldoen. Volgens ons is dat niet zo, want de afgelopen periode zijn ze erin geslaagd binnen de norm te blijven. We wachten daarom nu eerst maar af waar Sitech mee komt."

De uitspraak van de rechtbank kunt u hier teruglezen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.