secundair logo knw 1

Foto: Waterschap De Dommel

De miljoeneninvestering in de afgelopen vrijdag geopende Energiefabriek Tilburg moet binnen tien jaar worden terugverdiend. Op de rioolwaterzuivering wordt door Waterschap De Dommel biogas, fosfaat en stikstof teruggewonnen. 

In Washington DC staat een vergelijkbare, maar iets grotere, installatie, waarbij thermische drukhydriolyse wordt gecombineerd met een Anammox-reactor. De Energiefabriek in Tilburg is de eerste rioolwaterzuivering in Nederland waar een Cambi-installatie is geïnstalleerd en gekoppeld aan een Anammox-installatie.

De Anammox-installatie verwijdert ongeveer 900 kilo stikstof per dag uit het restwater van de slibverwerking. De Cambi-installatie wordt al eerder ingezet en behandelt het slib voordat het wordt vergist en is in staat de sterke celstructuur van het slib te kraken. "Door het kraken van de cellen komt er meer biomassa beschikbaar om te vergisten en dus heb je meer biogas. In totaal levert deze methode 20-30% meer biogas op dan conventionele gisting”, vertelt Jan-Evert van Veldhoven, zuiveringstechnoloog bij waterschap De Dommel (en initiator van de Energiefabriek).

Omdat De Dommel al het slib uit het werkgebied op de Energiefabriek in Tilburg gaat verwerken, wordt er meer gas geproduceerd dan de rwzi en de Energiefabriek nodig hebben om te kunnen draaien. "De rest wordt op de markt gebracht. Het biogas wordt door Attero (de buurman van de Energiefabriek) opgewerkt tot aardgas en op het gasnet gezet, waarbij de groencertificaten ten gunste komen van De Dommel. Van het fosfaat dat we filteren, maken we Struviet, een kunstmest. Dat kunnen we ook verkopen. Dat is de inkomstenkant."

Maar de grootste winst behaalt de Energiefabriek door veel te besparen. Het proces waarbij het slib wordt ontwaterd, verloopt efficiënter - dankzij de Cambi-installatie. “Het slib is gekraakt en dus kunnen we er, naast het omzetten van organische stof in biogas, ook meer water aan onttrekken. Daardoor hoeven we minder slib af te voeren naar de verbrandingsinstallatie. Dat scheelt zo’n 60.000 transportkilometers per jaar, een enorme besparing aan geld en energie."

In totaal moet de Energiefabriek de miljoenen, die in er in geïnvesteerd zijn in tien jaar weer terugverdienen. "Dat is al meegenomen bij de gunning in 2012 en daar houden we natuurlijk aan vast. Afval is een waardevolle grondstof en door de installaties in de Energiefabriek zijn we ook in staat die waarde te verzilveren."

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.