secundair logo knw 1

De Omgevingswet, de nieuwe wet waarmee de regelgeving rond ruimtelijke ordening en leefomgeving moet worden vereenvoudigd, moet in 1 januari 2021 van kracht worden. Het is de derde poging om de wet van start te laten gaan, maar ook 2021 als invoeringsdatum is nog geen zekerheid.

De nieuwe planning is door minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu) naar de Tweede Kamer gestuurd. De bewindsvrouw waarschuwt alvast dat invoering in 2021 afhankelijk is van advies- en toetsprocedures. Dat kan -opnieuw- tot aanpassing van de ingangsdatum leiden. 

Oorspronkelijk moest de wet in 2018 in werking treden. Die datum is later opgeschoven naar 2019, maar ook dat bleek niet haalbaar. Na aankondiging van het nieuwe uitstel in juli door demissionair minister Schultz, stelden gemeenten, waterschappen en provincies dat uitstel niet mocht leiden tot afstel. “Als waterschappen pleiten we er nadrukkelijk voor om de energie nu niet te laten wegvloeien en we roepen de minister op om in overleg met ons voortvarend de resterende barrieres voor invoering van de Omgevingswet op te ruimen,” zei voorzitter Hans Oosters van de Unie van Waterschappen in reactie op het uitstel.

De wetsvoorstel is de grootste wetswijziging sinds 1848, 26 wetten worden ineengeschoven. De Omgevingswet moet er voor zorgen dat er minder vergunningen nodig zijn. Ook moeten burgers en bedrijven sneller een vergunning kunnen krijgen.

Lagere overheden en waterschappen zijn al volop bezig met de voorbereiding op de nieuwe wet. "De nieuwe datum doet weinig af aan de opgave voor en ambitie van individuele gemeenten. Het moment waarop Omgevingsplan en Omgevingsvisie gaan gelden blijft gelijk, respectievelijk 2024 en 2029," schrijft VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, in reactie op de nieuwe invoeringsdatum.

 

Meer over de omgevingswet
Toen in juli Schultz de invoering van de Omgevingswet opnieuwe uitstelde, waren waterschappen, provincies en gemeentes not amused. Ze zeiden: 'Maak van uitstel omgevingswet geen afstel' 

Directeur Hans de Groene van Vewin ziet in de nieuwe Omgevingswet een belangrijke ontwikkeling voor de drinkwaterbedrijven. Hij zegt: "Zij moeten ervoor zorgen dat het belang van drinkwater een onderdeel is van de brede afweging."

 

 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):