secundair logo knw 1

De waterschappen hebben vorig jaar 60 miljoen euro meer aan heffingen geïnd dan in 2015, wat neerkomt op een stijging van 2,3 procent. In totaal haalden de waterschappen 2,7 miljard euro op. Hun bezittingen zijn bijna 9 miljard euro waard, meldt het CBS.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek baseert deze cijfers op de jaarrekeningen van de waterschappen. De waterschapsbelastingen zijn met 2,3 procent sneller toegenomen dan de inflatie die in 2016 0,3 procent bedroeg. Volgens de Unie van Waterschappen hangt de lastenstijging samen met de extra investeringen die waterschappen moeten doen vanwege de grote opgaven in verband met de klimaatverandering. Door innovaties, samenwerking en efficiënt werken blijft deze stijging beperkt. Ook dit jaar betalen huishoudens gemiddeld zo’n 4 euro meer.

De totale opbrengsten bedroegen afgelopen jaar 2,7 miljard euro. Het Hoogheemraadschap van Delfland haalde het hoogste bedrag aan heffingen binnen: 234 miljoen euro. Daarna volgen het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (224 miljoen) en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (188 miljoen). Het laagste bedrag inde Waterschap Zuiderzeeland: 70 miljoen euro.

Ruim de helft van de opbrengsten is afkomstig van de watersysteemheffing, die bedoeld is voor de bescherming tegen water en de zorg voor kwalitatief voldoende oppervlaktewater. De waterschappen legden voor deze taken 1,4 miljard euro aan belastingaanslagen op. Het geïnde bedrag voor afvalwaterzuivering is iets lager: 1,3 miljard euro.

Het CBS merkt op dat de opbrengsten voor de watersysteem- en zuiveringstaak verschillen tussen waterschappen. Wanneer in hun gebieden sprake is van veel invloeden van de zee, binnenwateren of rivieren, hebben waterschappen in de regel meer inkomsten uit watersysteemheffing. Het statistiekbureau noemt als voorbeeld het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, dat de laatste jaren sterk heeft geïnvesteerd in watersystemen en -keringen zoals de Markermeerdijk. Een andere factor is dat sommige waterschappen nog wegen beheren.

Hoogheemraadschap Delfland legt juist aanmerkelijk meer op aan heffing voor de zuiveringstaak. Een belangrijke reden is dat enkele jaren geleden twee grote afvalwaterzuiveringsinstallaties in de regio Den Haag zijn gebouwd. Bij deze extern geëxploiteerde installaties worden de bouw- en exploitatiekosten in de heffing doorberekend.

De waterschappen hadden aan het eind van 2016 bijna 9 miljard euro aan bezittingen. Dat is bijna 1,1 miljard euro meer dan in 2010. De toename is vooral te verklaren door investeringen in grond-, weg- en waterbouwkundige werken. De waarde van deze werken steeg met ongeveer 700 miljoen euro. Volgens het CBS was de groei het grootst bij het hoogheemraadschap van Rijnland.

Meer infomatie:

Bericht van CBS over waterschapsheffingen in 2016

Waterschapsbelastingen 2017 – Het hoe en waarom

Bericht over deze UvW-publicatie

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John