secundair logo knw 1

Van 25 tot 29 september vindt de grootste crisisoefening plaats sinds het hoogwater van 1995. Vijf waterschappen, drie veiligheidsregio’s, Rijkswaterstaat en Defensie zijn betrokken bij ‘Deining & Doorbraak’.

 Het hoogwater van 1995, waarbij een kwart miljoen mensen langs de grote rivieren moesten worden geëvacueerd, blijft een “indrukwekkend ijkpunt”, zegt dijkgraaf Roelof Bleker namens de waterschappen Drents-Overijsselse Delta, Rijn en IJssel, Vallei en Veluwe, Stichtse Rijnlanden en Rivierenland. “Sindsdien is er veel veranderd in zowel de veiligheid en versterking van de dijken als in de crisisbeheersing.”

In ‘Deining & Doorbraak’ oefenen de vijf waterschappen, de veiligheidsregio’s Gelderland Midden, Utrecht, IJsselland en Noord- en Oost Gelderland, Rijkswaterstaat en Defensie voor het eerst gezamenlijk en met een gedeeld crisismanagementsysteem.

De oefening begint op maandag 25 september met een bericht over een hoge waterstand bij Lobit. De rest van de week wordt geoefend met de gevolgen daarvan. Zo inspecteert een duizend man sterk ‘dijkleger’ van medewerkers van de waterschappen en Defensie op woensdag 27 september in totaal 1147 kilometer aan rivierdijken. Achter die dijken wonen en werken ruim vier miljoen mensen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.