h2ologoprimair


knw uitgever h2o

H2O nieuws

Duitse Milieuministerie: water Noordzee warmt 2x sneller op dan oceanen
Illustratie: Demis

Noordzee warmt twee keer sneller op dan oceanen

De afgelopen 45 jaar werden de oceanen gemiddeld 0,74 graden warmer, maar de temperatuur van de Noordzee steeg met maar liefst 1,67 graden. Deze eeuw zal het water naar verwachting minimaal 1,7 en maximaal 3,2 graden warmer worden.

Dit blijkt uit een nog te verschijnen antwoord van het Duitse Ministerie van Milieu op kamervragen van de partij De Groenen. De Duitse krant Neue Osnabrücker Zeitung zag de kamerbrief al in. Het ministerie verwacht dat de temperatuurstijging in het water grote gevolgen zal hebben voor de visstand, met name voor temperatuurgevoelige soorten als kabeljauw. “De door mensen veroorzaakte klimaatverandering gaat dusdanig snel dat inheemse diersoorten niet genoeg tijd hebben zich aan te passen,” zo schrijft het Bundesumweltministerium in haar brief.

Het ministerie baseert haar informatie op gegevens van het wereldklimaatpanel IPCC en onderzoek van het Duitse Alfred Wegener Instituut naar de temperatuurontwikkeling van het Noordzeewater tot 2010.

Waternetwerk maakt gebruik van coockies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als u onze site bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik hiervan. Ik snap het