secundair logo knw 1

Uit onderzoek van Wageningen University & Research blijkt dat een mobiele zuiveringsinstallatie een interessante optie is voor kleine telers. Met ondersteuning van Stowa en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu analyseert de universiteit de opties die telers hebben om per 1 januari 2018 te voldoen aan de zuiveringsplicht.

Vanaf 1 januari 2018 geldt een verplichte zuivering van restwaterstromen uit de glastuinbouw. Zuiveringsinstallaties moeten dan de gewasbeschermingsmiddelen met minimaal 95% verwijderen uit het te lozen water. Naast mobiele zuivering, kunnen telers ook aan deze verplichting voldoen door volledig gesloten te telen en via individuele of collectieve zuivering.

Op basis van een steekproef onder glastuinbouwbedrijven maakten de onderzoekers een inschatting van de hoeveelheid water die geloosd wordt en werd de sector onderverdeeld in vier groepen qua lozingsintensiteit (4, 7.5, 12.5 en 40 m3 per hectare per week). Met name voor bedrijven met weinig lozingswater per week, een klein oppervlak en weinig ruimte om investeringen te doen, kan mobiele zuivering een interessante mogelijkheid zijn. Als, onder invloed van de verplichte toepassing van zuiveringstechnieken, het lozingsvolume substantieel wordt verminderd, wordt mobiele waterzuivering ook voor grotere bedrijven interessant.

In het rapport 'Mobiele waterzuivering glastuinbouw' beschrijven onderzoekers van Wageningen University & Research waarom mobiele zuiveringsinstallaties interessant zijn voor kleine telers.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.