secundair logo knw 1

Minister Melanie Schultz bepleit een meer samenhangende aanpak van de watergerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelen, die de Verenigde Naties voor 2030 hebben opgesteld. De bewindsvrouw is een groot voorstander van de oprichting van een intergouvernementeel VN-waterplatform.

De demissionaire minister van Infrastructuur en Milieu sprak gisteren op een speciale VN-conferentie over klimaatadaptatie. Volgens Schultz is de huidige aanpak van waterproblemen door 35 organisaties op VN-niveau te versnipperd en daardoor onwerkbaar. “Ik hoop dat we binnenkort een overeenkomst kunnen sluiten over een platform. Dit moet een hub worden voor data, rapporten, best practices en de voorbereiding van het High Level Political Forum.”

Meer samenhang in de aanpak van de mondiale waterproblemen was een van de voorwaarden die Schultz noemde om tot een succesvolle klimaatadaptatie te komen: "Klimaatadaptatie is voor negentig procent goed waterbeheer." Andere voorwaarden: watermanagement en klimaatadaptie hoog op de internationale agenda houden en voor de langere termijn ‘een stevige financiering’ realiseren. De demissionair minister stelde vast dat er structureel te weinig publiek geld beschikbaar is voor de projecten en programma’s die worden opgesteld voor klimaatadaptatie. “Hoe zorgen we ervoor dat ook de private sector investeert en helpt gaten te dichten?”

Schultz koppelde haar pleidooi voor goed watermanagement aan de migratie, een groeiend probleem waarbij de VN ervan uitgaat dat in 2050 zo'n 200 miljoen mensen hun huis hebben moeten verlaten door de klimaatverandering. "Goed waterbeheer en slimme adaptatie kunnen migratie beperken," stelde Schultz. Ze prees zich daarom gelukkig met het klimaatakkoord van Parijs, dat als een definitieve doorbraak gezien kan worden voor klimaatbestendigheid en goed waterbeheer. “Tegelijk is een volgende stap nodig. We moeten nu een slag maken van doelen en ambities naar uitvoering en praktijk. In feite zou implementatie ons nieuwe moto moeten zijn.”

Wereldwijd zal de behoefte aan kennis over waterbeheer en adaptatie groeien, aldus Schultz. Nederland zal als ervaringsdeskundige zijn bijdrage leveren om in die kennisvraag te voorzien, zo schetste de bewindsvrouw. Ze noemde het High Level Panel on Water en de Deltacoalitie van twaalf landen, die vorig jaar in Rotterdam van start ging. Ook wees ze op het Global of Excellence on Climate Adaptation dat Nederland samen met Japan en het VN-milieuprogramma UNEP aan het oprichten is. Het mondiale klimaatinstituut zal in Nederland worden gevestigd. Diverse steden hebben zich al gemeld om het kenniscentrum onderdak te bieden. 

Lees hier de toespraak van Schultz.

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):