secundair logo knw 1

Foto: Artis

In een nieuwe opstelling in Artis, die vanaf vandaag te zien is, wordt het probleem van plastic in water zichtbaar gemaakt. De opstelling is gemaakt in samenwerking met waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

 

In het aquarium van dierentuin Artis is al jaren een ‘Amsterdamse gracht’. Daaraan is vanaf vandaag een opstelling toegevoegd die laat zien welke problemen plastic veroorzaakt in oppervlaktewater. Plastic dat niet kan worden opgevist uit het water, brokkelt af tot microplastics, die de kwaliteit van het oppervlaktewater aantasten en schadelijk zijn voor dieren en organismen die in het water leven.

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) controleert en meet dagelijks de kwaliteit van het Amsterdamse grachtenwater. Met drijfvuilboten wordt jaarlijks 3500 kilo afval uit het water gehaald. Sinds 2010 zijn de grachten daardoor een stuk schoner geworden. Lang niet alle plastics kunnen echter uit het water worden gehaald. Voorkomen dat plastic in het water komt, is daarom een veel effectievere aanpak.

De samenwerking tussen Artis en waterschap AGV is niet nieuw. Het waterschap adviseert de dierentuin al jarenlang bij de waterhuishouding van diverse dierverblijven. Daarnaast kunnen olifanten in het pas geopende olifantenverblijf zwemmen in Amsterdams grachtenwater.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.