h2ologoprimair


knw uitgever h2o

H2O nieuws


Foto: Artis

Artis maakt plasticprobleem zichtbaar

In een nieuwe opstelling in Artis, die vanaf vandaag te zien is, wordt het probleem van plastic in water zichtbaar gemaakt. De opstelling is gemaakt in samenwerking met waterschap Amstel, Gooi en Vecht.

 

In het aquarium van dierentuin Artis is al jaren een ‘Amsterdamse gracht’. Daaraan is vanaf vandaag een opstelling toegevoegd die laat zien welke problemen plastic veroorzaakt in oppervlaktewater. Plastic dat niet kan worden opgevist uit het water, brokkelt af tot microplastics, die de kwaliteit van het oppervlaktewater aantasten en schadelijk zijn voor dieren en organismen die in het water leven.

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) controleert en meet dagelijks de kwaliteit van het Amsterdamse grachtenwater. Met drijfvuilboten wordt jaarlijks 3500 kilo afval uit het water gehaald. Sinds 2010 zijn de grachten daardoor een stuk schoner geworden. Lang niet alle plastics kunnen echter uit het water worden gehaald. Voorkomen dat plastic in het water komt, is daarom een veel effectievere aanpak.

De samenwerking tussen Artis en waterschap AGV is niet nieuw. Het waterschap adviseert de dierentuin al jarenlang bij de waterhuishouding van diverse dierverblijven. Daarnaast kunnen olifanten in het pas geopende olifantenverblijf zwemmen in Amsterdams grachtenwater.

Waternetwerk maakt gebruik van coockies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als u onze site bezoekt, gaat u akkoord met het gebruik hiervan. Ik snap het