secundair logo knw 1

“We verbinden cases met oplossingen. De tijd van discussies zijn voorbij, het gaat nu om de echte doorbraken.” Dat zei directeur Lennart Silvis van Netherlands Water Partnership vanmiddag op de aftrap van de Internationale Water Week die van 30 oktober tot 3 november wordt gehouden in Amsterdam. 

De Amsterdam International Water Week, die de vierde editie beleeft, geldt als een van de grootste waterevenementen in Europa, met een internationale conferentie, de vakbeurs Aquatech en de nieuwe beurs Floodex. De conferentie op de AIWW staat deze keer in het teken van het vinden van oplossingen voor waterproblemen zoals die zich wereldwijd laten gelden in steden en dichtbevolkte gebieden. Van waterschaarste tot overstromingen, van klimaatverandering tot medicijnen in het afvalwater.

Met de ambitie dus om tot doorbraken te komen. Directeur Roelof Kruize van waterbedrijf Waternet in Amsterdam waar het programma van de AIWW vanmiddag werd gelanceerd, kondigde aan dat de AIWW in het teken staat van de Amsterdam Agreements, de inzet om vraagstukken ingebracht door steden, industrieën en waterbedrijven te koppelen aan oplossingen. Kruize: “We willen niet dat het na de week stopt, maar dat er overeenstemmingen komen en afspraken om oplossingen te implementeren.”

Op de conferentie krijgen financiële instellingen een prominent rol, omdat financiering, zo is de toelichting van de organisatie van de AIWW, een steeds belangrijkere rol speelt bij het oplossen van waterproblemen.  

Wereldwijd worden delegaties uit tientallen steden verwacht, alsook vertegenwoordigers van grote internationale bedrijven als AB-Inbev, Akzo Nobel, Accenture en CDP Water. Ze nemen deel aan sessies die zijn toegespitst op hun probleemgebieden. Op de aftrapbijeenkomst van de AIWW bij Waternet gaf Global Cities Director John Batten van consultancybureau Arcadis in kort bestek een indruk van de problemen waar steden wereldwijd mee kampen (hitte en wateroverlast) en met name de oplossingen die ze zoeken. Dat is een breed pallet aan maatregelen, niet zelden gestut met grote investeringen die soms boven de miljard dollar uitstijgen.

Aquatech Amsterdam, de beurs over proces-, drink- en afvalwater in de RAI telt 900 exposanten en zal naar verwachting 21.000 bezoekers trekken. Floodex Europa, de beurs die zich richt op apparatuur, oplossingen en technologieën om overstromingen in te perken en te voorkomen, wordt voor het eerst gehouden.

Leees het programma van AIWW hier.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):