secundair logo knw 1

Chemours krijgt tot vrijdag de tijd om te verklaren hoe de stof GenX in het oppervlaktewater van de Merwede terecht is gekomen. Dat zei minister Melanie Schultz van Haegen vanmiddag in een overleg met de Tweede Kamer. 

De bewindsvrouw heeft eerder deze week op basis van metingen van Rijkswaterstaat verklaard dat er sprake is van een directe lozing door Chemours van GenX op het water van de Merwede. Een afvoer waar het bedrijf geen vergunning voor heeft, aldus Schultz.

In het overleg met de commissie Infrastructuur en Milieu Water van de Kamer kreeg de minister kritische vragen over haar reactie op de bevindingen van Rijkswaterstaat. Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren zei het onvoorstelbaar te vinden dat de minister niet meteen de vergunning heeft ingetrokken. “Als dit geen reden is, wat dan wel?” 

De bewindsvrouw gaf aan boos te zijn dat Chemours loost zonder vergunning, maar ook de formele procedure moet volgen. En dat betekent dat het bedrijf eerst de gelegenheid krijgt om te reageren op de uitkomsten en conclusie van het metingsonderzoek van RWS en de minister. Volgens de geldende procedures zou er dan ook nog besloten kunnen worden om achteraf alsnog bij niet schadelijke stoffen een vergunning te verstrekken of aan te passen voor de lozing, stelde de bewindsvrouw, een mogelijkheid waar met ongeloof op werd gereageerd in de commissie totdat de bewindsvrouw de optie afdeed als een theoretische mogelijkheid.

Het leek erop dat Schultz er niet aan twijfelt dat de stof via een directe en daarmee illegale lozing in de Merwede is terecht gekomen, ook al heeft Chemours in de media al gezegd dat de stof via de lucht in het water terecht is gekomen. Dat zou een gevolg zijn van de GenX die het chemiebedrijf in de lucht uitstoot, waar het wel een vergunning voor heeft.

Schultz: “Ik kan me niet voorstellen dat het niet via afvalwater in de Merwede is terecht gekomen. Dat is een beetje het verhaal van de ooievaar die de baby komt brengen. Maar goed, de vraag is: hoe is de stof in het water gekomen en als het illegaal is gebeurd dan is het de vraag of het Openbaar Ministerie ernaar moet kijken. Als er sprake is van lozen zonder vergunning moeten we streng zijn.”

Volgens de minister zijn de aangetroffen concentraties GenX in de Merwede laag en vormen ze geen gevaar voor de volksgezondheid. 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.