secundair logo knw 1

Advies- en ingenieursbureau Tauw en data science bedrijf HAL24K hebben de Data Challenge 2017 gewonnen. Hun gezamenlijke inzending gaat over het voorspellen van waterniveaus met behulp van machine learning en artificial intelligence.

De challenge is een initiatief van een aantal partners van het programma Slim Watermanagement, een maatregel in het Deltaplan Zoetwater. De finale vond afgelopen vrijdag plaats in het LEF future center van Rijkswaterstaat. De acht finalisten presenteerden hun oplossingen voor de hoofdvraag: hoe halen we zoveel mogelijk maatschappelijk, ecologisch of economisch rendement uit een kubieke meter water?

De jury onder leiding van Peter Heij (directeur-generaal Ruimte en Water van het ministerie van Infrastructuur en Milieu) koos voor de inzending van de waterexperts van Tauw en de data scientists van HAL24K. Zij laten zien dat waterniveaus voor grote en kleine gebieden kunnen worden voorspeld door historische gegevens te gebruiken en machine learning en artificial Intelligence in te zetten. Het is mogelijk om te sturen op ecologische schade, maatschappelijke veiligheid, energieverbruik en een optimale verdeling van water tussen gebieden. Het model leert van de data die worden ingevoerd.

De tweede prijs ging naar de onderzoekers Reinier Kramer (Universiteit van Amsterdam) en Erwin Vonk (KWR) voor hun idee om de robuustheid van polderwatersystemen in kaart te brengen. Daarvoor worden open data en machine learning gebruikt. De publieksprijs werd een prooi voor VORtech. De innovatieve oplossing van het Delftse bedrijf heet de WaterCorrelator. Deze softwaretool voor verbeterd waterbeheer berekent verborgen informatie uit databronnen en geeft de informatie visueel weer.

Volgens de jury zijn er in korte tijd erg goede ideeën aangeleverd. Dat wordt bewonderingswaardig en hoopvol genoemd. Juryvoorzitter Heij licht toe: ‘Als je over de grenzen heen kunt kijken, dan zie je meer. Je moet dit wel durven. En dat is wat veel enthousiaste mensen de afgelopen weken hebben gedaan. Alleen op die manier houden we Nederland leefbaar en veilig.’

Meer informatie vindt u hier.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John