secundair logo knw 1

Vlnr Idsart Dijkstra, Arjen van Nieuwenhuijzen, Cindy Visser, Monique Bekkenutte

De ontwikkelde levenscyclusanalyse waarmee waterschappen kunnen bepalen of terugwinnen van grondstoffen uit rioolwater optimaal verloopt en bijdraagt aan milieuwwinst in de productketen, is bepalend geweest voor het winnen van de H2O-prijs voor het beste vakartikel van 2016. 

Het winnende vakartikel onderscheidt zich door goed onderzoek dat helder is opgeschreven, vernieuwend is en ook toepasbaar in de praktijk. Dat zei juryvoorzitter Idsart Dijkstra vanmiddag bij de uitreiking van de prijs aan de auteurs van het winnende vakartikel 'Is de Energie- en Grondstoffenfabriek wel duurzaam?'. 

Van de vijf auteurs, Arjen van Nieuwenhuijzen, Marina Sanders, Cindy Visser, Ingrid Odegard en Geert Bergsma, waren Van Nieuwenhuijzen en Visser aanwezig om uit handen van Dijkstra en KNW-directeur Monique Bekkenutte de prijs in ontvangst te nemen, een oorkonde en een geldbedrag. Dat gebeurde op het voorjaarscongres van het KNW bij Waternet in Amsterdam. 

In het winnende artikel wordt de toepassing van de door de onderzoekers ontwikkelde levenscyclusanalyse (LCA) op een aantal grondstoffen uit rioolwater beschreven. Met de analyse kunnen waterschappen bepalen of terugwinnen van grondstoffen ook vanuit het duurzaamheidsperspectief bijdraagt aan de circulaire economie en milieuwinst in de productketen.

Want bij de winning van grondstoffen uit rioolwater als fosfaat, NEO-alginaat, polyhydroxyalkanoaat (grondstof voor bioplastic) en cellulose, worden ook niet-duurzame bestanddelen als chemicaliën en metaal (installaties) en energie gebruikt, lichtte Arjen van Nieuwenhuijzen toe. Dus is de energie- en grondstoffenfabriek waar waterschappen op inzetten wel zo duurzaam? Met de door de onderzoekers ontwikkelde levenscyclusanalyse kan een waterschap antwoord vinden op die vraag.

De onderzoekers zijn tot de conclusie gekomen dat de waterschappen op de goede weg zijn. Van Nieuwenhuijzen: "We zijn al heel lang bezig met de transitie van waterschap naar zeg maar een circulair schap. Die ontwikkeling is heel belangrijk voor de BV Nederland. En onze analyse leert dat het de goede kant opgaat." 

De jury oordeelde dat de ontwikkelde LCA een mooie methode is om processen te optimaliseren. Juryvoorzitter Dijkstra, in het dagelijks leven manager watersystemen en technologie bij KWR Watercycle Research Institute, bekende dat de studie hem ook nieuwe inzichten heeft gebracht, gewoon als hij was om naar nieuwe processen te kijken vanuit het perspectief van kosten en technologie. "Met de LCA wordt getoetst aan duurzaamheid, dat geeft nieuwe inzichten."    

Het winnende artikel was een van de 69 vakartikelen die waren ingezonden voor het winnen van de prijs. Twee daarvan staken met kop en schouders boven de rest uit, aldus Dijkstra en werden genomineerd. Naast het winnende artikel was dat “Signalering van ‘overige antropogene stoffen’, en dan? De pyrazool-casus”, door Kirsten Baken, Annemieke Kolkman, Peter van Diepenbeek, Henk Ketelaars en Annemarie van Wezel. Deze bijdrage was naar het oordeel van de jury eveneens zeer hoogstaand, maar moest het in de finale beoordeling toch afleggen omdat de jury het meest gewicht toekende aan de vernieuwende levenscyclusanalyse. 

Het winnende vakartikel staat in het H20 magazine dat deze maand (juni) uitkomt.

 
Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):