secundair logo knw 1

Foto: Waterschap Scheldestromen

Zeeland heeft als eerste provincie een compleet overzicht gepubliceerd van de verdeling van zoet en zout water in de ondergrond. Door een nieuwe meetmethode zijn de gegevens zeer nauwkeurig.

De informatie over de ondergrondse waterverdeling is belangrijk voor Zeeuwse boeren en tuinders. Zij kunnen bewuste keuzes maken over gewasselectie en wateropslag, omdat bekend is waar zoet water zich bevindt of waar dit het beste kan worden opgeslagen. Ook voor onder meer kustbeheer en natuurontwikkeling is het precieze beeld van de zoet- en zoutwaterverdeling waardevol.

In opdracht van de provincie Zeeland hebben de Nederlandse kennisinstituten Deltares en TNO en de Duitse geologische dienst BGR de informatie verzameld en omgezet in digitale kaarten. Dit gebeurde in het kader van het onderzoeksproject FRESHEM Zeeland. Het project heeft een kleine drie jaar geduurd en 1,44 miljoen euro gekost.

In 2014 en 2015 zijn de metingen voor het overzicht uitgevoerd. In plaats van de tot voor kort gebruikelijke methode met puntmetingen is een nieuwe techniek toegepast, waarmee vanuit de lucht het zoutprofiel is bepaald. Onder een helikopter hing een groot, langwerpig meetinstrument. Deze ‘sigaar’ stuurde vanaf ongeveer veertig meter hoogte radiogolven de bodem in. Er werd om de vier meter gemeten. In totaal zijn ongeveer 2,5 miljoen metingen verricht. 

Gedeputeerde Ben de Reu van de provincie spreekt van een heel mooie regionale investering. “De provincie Zeeland stimuleert verschillende initiatieven voor opslag van en een efficiëntere omgang met zoet water. Een eenmaal gemaakte kaart biedt voor jaren houvast.” Volgens dagelijks bestuurder Luc Mangnus van waterschap Scheldestromen wordt inzicht in de beschikbaarheid van zoet water in de toekomst steeds belangrijker. “We kunnen deze informatie ook nu al inzetten om op een duurzame wijze zoet water voor de gebruikers beschikbaar te stellen. Bijvoorbeeld voor het verlenen van vergunningen voor beregening of infiltratie.”

De meetgegevens zijn hier te vinden.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.