secundair logo knw 1

De economie van de Europese Unie is sterk afhankelijk van de beschikbaarheid van water voor gewassen in andere werelddelen. Toenemende waterschaarste en droogte hebben een negatieve invloed op de import van onder meer sojabonen, rijst en koffie, stelt het Water Footprint Network.

Volgens de vandaag gepubliceerde studie gebruikt de EU jaarlijks ongeveer 668 kubieke kilometer water voor alle goederen die de unie produceert, consumeert en exporteert. Daarbij ligt 38 procent van de vraag naar water buiten haar grenzen. Deze vraag is vrijwel volledig bestemd voor landbouwproducten. Bij twee derde van het buitenlandse water waarvan de EU afhankelijk is, gaat het om negen landen.

Dat maakt de economie van de EU-landen kwetsbaar voor de toenemende waterschaarste en droogte door de klimaatverandering. Een van de sectoren die hiervan veel last heeft, is de vlees- en melkindustrie. De sojabonen die nodig zijn voor de productie, komen voornamelijk uit waterarme en droge gebieden.

Op de kortere termijn wordt vooral de import van sojabonen, rijst, suikerriet, katoen, amandelen, pistaches en druiven bedreigd. Volgens de onderzoekers zijn deze producten vaak zeer kwetsbaar, omdat zij voornamelijk uit gebieden komen waar water schaars is. Op de langere termijn komt de invoer van koffie en cacao in het geding, wanneer regenpatronen in de producerende landen veranderen. Dat zou dan een nog veel negatiever effect hebben op de Europese economie.

De onderzoekers vinden dat dit onderwerp in het beleid van regeringen en strategieën van bedrijven moet worden meegenomen. Investeringen kunnen de kwetsbaarheid van de Europese economie verminderen, zoals het vergroten van de weerbaarheid tegen droogte en het versterken van de ‘governance’ rondom water.

De studie van het Water Footprint Network is een onderdeel van het project Improving Predictions and Management of Hydrological Extremes (IMPREX). Volgens projectleider Bart van den Hurk van IMPREX maakt het rapport duidelijk dat de gevolgen van klimaatverandering geen lokaal of regionaal maar een wereldwijd verschijnsel zijn. Hierna wordt de kwetsbaarheid van de verschillende Europese sectoren door klimaatverandering verder onderzocht.

Lees hier meer over het onderzoek. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.