secundair logo knw 1

In 2080 zullen wereldwijd twintig miljoen meer mensen dan nu worden bedreigd door kustoverstromingen als gevolg van bodemdaling en zeespiegelstijging. Dat stellen kennisinstituut Deltares en het Instituut voor Milieuvraagstukken van de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Onderzoekers van beide instituten presenteerden vandaag in Wenen op de EGU General Assembly de uitkomsten van een onderzoek naar overstromingsgevaar wereldwijd tot het eind van deze eeuw.

Conclusie van het onderzoek is dat als gevolg van bodemdaling en zeespiegelstijging de dreiging van overstromingen door zware stormen wereldwijd toeneemt. De onderzoekers hebben aan de hand van modellen bepaald dat steeds grotere gebieden zullen overstromen door genoemde factoren. Daardoor zullen in 2080 wereldwijd zestig miljoen mensen worden bedreigd; dat is vijftig procent meer dan nu, aldus het onderzoek.

Van de wereldbevolking woont tien procent in laaggelegen kustgebieden, tot tien meter boven zeeniveau. De meeste van deze gebieden liggen in China, Bangladesh, India en Indonesië. In deze kustregio’s vestigen zich steeds meer mensen door migratie en bevolkingsgroei, waardoor het aantal mensen dat risico loopt door overstromingen nog hoger kan uitvallen dan nu berekend.

De toekomstige vestigingscijfers van mensen in deze kwetsbare gebieden zijn nog niet in het onderzoek meegenomen, vertelt Deltares-onderzoeker Dirk Eilander. “Die data moeten nog worden gemaakt. Maar als je kijkt naar het laatste decennium dan neemt de migratie naar deze kustgebieden toe. Dus de verwachting is dat het aantal mensen dat risico loopt nog wel toeneemt.”

Volgens Eilander geeft het onderzoek een goed beeld van regio’s waar potentieel de grootste gevaren voor kustoverstromingen liggen. “Alhoewel in absolute aantallen enkele grote landen eruit springen, zijn het veelal kleinere eilandstaten waarvoor de gevolgen relatief het grootste zijn”. Ook Nederland behoort gezien de lage ligging tot de landen waar een groot risico bestaat op kustoverstroming. Volgens het onderzoek neemt het aantal mensen dat hier wordt bedreigd door een overstroming in 2080 toe met twintig procent door zeespiegelstijging en bodemdaling.

Onderzoekers van beide instellingen hebben een tool gemaakt over kustoverstromingen. De tool is een uitbreiding van Aqueduct, een openbaar interactief platform waarop rivieroverstromingen wereldwijd in kaart zijn gebracht.

In de upgrade van de tool worden gegevens verwerkt over veranderingen van zeewaterstanden, wereldwijde bodemdalingen gecombineerd met kans op springvloed. “Voor het eerst gebruiken de onderzoekers hiervoor volledig fysisch gebaseerde en mondiaal dekkende modellen om getij en stormen op zee te simuleren. Bovendien is een nieuwe methode gebruikt om de om wereldwijd kustoverstromingen nauwkeuriger te karteren,” aldus de instituten in een persbericht.

De nieuwe tool wordt komend najaar toegankelijk voor het publiek, vertelt Roeli Suiker van Deltares. “Op het ogenblik worden alle gegevens nog geïmplementeerd.” Het online instrument zal ook een indicatie geven van het aantal mogelijke slachtoffers bij uiteenlopende beschermingsniveaus. Mede daarom kan de tool ook worden gebruikt als beleidsinstrument bij besluiten over waterveiligheid, claimen de onderzoekers.

De tool Aqueduct vind je hier.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):