secundair logo knw 1

Het Hoogheemraadschap van Delfland publiceerde vorige week zijn waterkwaliteitsrapportage. Het Hoogheemraadschap concludeert dat de waterkwaliteitsverbetering in de glastuinbouwgebieden stagneert.

Uit de meetresultaten in 2016 blijkt dat de concentraties bestrijdingsmiddelen en meststoffen nog te hoog zijn. Vooral in de glastuinbouwgebieden werden normoverschrijdingen gemeten. Het Hoogheemraadschap wil samen met de glastuinbouwsector en de gemeenten tot duurzame verbeteringen komen.

Guus Meis van branchevereniging LTO Glaskracht Nederland denkt ook dat samenwerking de sleutel voor een verbeterde waterkwaliteit is. "We hebben al afgesproken dat er gebiedsgericht zal worden gemeten. Dat betekent dat tuinders meteen aangesproken kunnen worden als er te veel water weglekt uit hun kas. Als ze bewust water lozen, dan weten ze zelf ook wel dat ze niet goed bezig zijn en mogen ze wat ons betreft hard aangepakt worden. Maar in verreweg de meeste gevallen zal het om onbewuste lozingen gaan. Dan kunnen we de problemen oplossen."

Volgens Meis hebben veel tuinders zelf het idee over een goed watersysteem te beschikken, maar is dat niet altijd het geval. Kassen kunnen lekken of beschikken over watersystemen met te weinig capaciteit, zonder dat de tuinder dit weet. "Die onwetendheid moeten we wegnemen en daar gaan we de komende jaren vol op inzetten."

Dat doet de brancheorganisatie ook door met installateurs te kijken naar zwakke plekken en verbeterpunten in nieuwe waterinstallaties en door een onderhoudslijst te ontwikkelen waarmee de tuinders zelf hun installaties kunnen checken. "In de sector willen we echt zorgen voor een duurzame aanpak. We hopen natuurlijk dat de afspraken snel resultaat sorteren, maar het belangrijkste is misschien wel dat we over een paar jaar aan de grafieken zien dat we echt op de goede weg zitten."

Hier leest u de waterkwaliteitsrapportage van het Hoogheemraadschap van Delfland.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.