secundair logo knw 1

Albert van Dijk is benoemd tot hoogleraar Hydrologie en Kwantitatief Waterbeheer op Wageningen University & Research. Zijn benoeming ging 1 september in.

Albert van Dijk 180 vk Albert van DijkDe leerstoelgroep Hydrologie en Kwantitatief Waterbeheer va de WUR heeft als doel bij te dragen aan een beter begrip van hydrologische processen op stroomgebiedsschaal. Belangrijk thema daarbij is klimaatadaptatie. 

Van Dijk, die studeerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, deed promotieonderzoek naar bodemerosie en de hydrologie van stroomgebieden op Java, Indonesië. In 2003 verhuisde hij naar Australië om te gaan werken voor de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation. 

In 2009 werd hij professor waterwetenschappen en waterbeheer aan de Australian National University.

In Australië richtte Van Dijk het ANU Centre for Water and Landscape Dynamics op. Het centrum heeft als missie milieu-uitdagingen op te lossen met nieuwe observatietechnologie, met Van Dijk als directeur. Hij is voorts medevoorzitter van het Australische energie- en wateruitwisselingsinitiatief (OzEWEX).

Van Dijk is auteur van meer dan 130 publicaties en won meerdere prijzen. Zijn onderzoek richt zich vaak op de interactie tussen vegetatie en de hydrologische cyclus en aanverwante processen, zoals bodemerosie, nutriëntencycli, saliniteit, de koolstofcyclus, brandrisico, biodiversiteit, ecologische veerkracht en gewasgroei.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.