secundair logo knw 1

Albert van Dijk is benoemd tot hoogleraar Hydrologie en Kwantitatief Waterbeheer op Wageningen University & Research. Zijn benoeming ging 1 september in.

Albert van Dijk 180 vk Albert van DijkDe leerstoelgroep Hydrologie en Kwantitatief Waterbeheer va de WUR heeft als doel bij te dragen aan een beter begrip van hydrologische processen op stroomgebiedsschaal. Belangrijk thema daarbij is klimaatadaptatie. 

Van Dijk, die studeerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, deed promotieonderzoek naar bodemerosie en de hydrologie van stroomgebieden op Java, Indonesië. In 2003 verhuisde hij naar Australië om te gaan werken voor de Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation. 

In 2009 werd hij professor waterwetenschappen en waterbeheer aan de Australian National University.

In Australië richtte Van Dijk het ANU Centre for Water and Landscape Dynamics op. Het centrum heeft als missie milieu-uitdagingen op te lossen met nieuwe observatietechnologie, met Van Dijk als directeur. Hij is voorts medevoorzitter van het Australische energie- en wateruitwisselingsinitiatief (OzEWEX).

Van Dijk is auteur van meer dan 130 publicaties en won meerdere prijzen. Zijn onderzoek richt zich vaak op de interactie tussen vegetatie en de hydrologische cyclus en aanverwante processen, zoals bodemerosie, nutriëntencycli, saliniteit, de koolstofcyclus, brandrisico, biodiversiteit, ecologische veerkracht en gewasgroei.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):