Wessel Rothstegge is aangesteld als waterregisseur voor de noordelijke waterketen. Hij is 1 april begonnen aan zijn nieuwe klus.
Wessel Rothstegge In Groningen en Noord-Drenthe werken alle Groninger en Noord-Drentse gemeenten, de waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest en de waterbedrijven Waterbedrijf Groningen en WMD samen aan opgaven in het waterbeheer. De samenwerking in de noordelijke waterketen is ontstaan vanuit het landelijk Bestuursakkoord Water.
Met een verlenging van het waterakkoord gaat de coalitie een volgende fase in. Daarbij zijn nieuwe thema’s zoals de invoering van de Omgevingswet, klimaatadaptatie en regionale energietransitie op het gebied van water belangrijke thema’s. Rothstegge moet als nieuwe waterregisseur daarin de kar trekken.
Rothstegge was projectleider van het Groninger Forum en werkte daarvoor bij diverse noordelijke gemeenten in Groningen, Drenthe en Friesland.
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.