secundair logo knw 1

Paul van Eijk is officieel begonnen als lector Duurzame Watersystemen in de Omgevingswet. Waterschap Vallei en Veluwe en Van Hall Larestein tekenden vandaag de overeenkomst waarin is vastgelegd dat ze het nieuwe lectoraat beginnen. 

paul van eijk 180 vk Paul van EijkHet is voor het eerst dat een waterschap met een onderwijsinstelling zo’n langjarig praktijkgericht onderzoek op poten zet, stelt Vallei en Veluwe. Het past in de ambitie van de waterschappen om de banden met het onderwijs aan te halen.

Van Eijk, programmamanager omgevingswet bij Vallei en Veluwe, gaat als lector onderzoek doen ‘naar water als ordenend principe bij ruimtelijke ontwikkelingen binnen de Omgevingswet’. Voor Van Eijk is het lectoraat bekend terrein, hij was eerder lector Duurzame Watersystemen aan Van Hall Larenstein. Zijn nieuwe lectoraat heeft een looptijd van vier jaar. 

Met de omgevingswet, een integratie van 26 wetten, wordt beoogd flexibeler en meer gebiedsgericht de duurzame ontwikkeling van de leefomgeving vorm te geven. Water is in de nieuwe wet, die in 2021 ingevoerd moet zijn, een belangrijke verbindende drager. 

De samenwerking in de vorm van een lectoraat is ‘een prachtige invulling’ van de Blauwe Omgevingsvisie 2050 die Vallei en Veluwe heeft ontwikkeld, zegt dijkgraaf Tanja Klip-Martin. In de visie beschrijft het waterschap hoe het in samenwerking met onder meer gemeenten en provincies water wil verankeren in de plannen voor een duurzame leefomgeving. Daarbij richt het waterschap zich op vier thema’s: waardevolle leefomgeving, klimaatverandering, circulaire economie en energietransitie.

Van Eijk: “Er is nog veel kennis en inzicht nodig in de wijze waarop duurzame watersystemen een bijdrage leveren aan het doel van de nieuwe omgevingswet. Met dit lectoraat doen wij daar praktijkgericht onderzoek naar en benutten wij de experimenteerruimte de komende vier jaar.”

Door de samenwerking met Van Hall Larenstein geeft Vallei en Veluwe studenten de mogelijkheid kennis te maken met de wereld van het waterschap. Zo krijgen studenten via het lectoraat de gelegenheid deel te nemen aan de innovatie- kenniswerkplaats WaterXplorelab. Die binding past in de ambitie van de waterschappen om studenten meer mogelijkheden te bieden voor stages en afstudeeropdrachten, een beoogd effect van intensivering van de samenwerking met het onderwijs.

In de kenniswerkplaats doen studenten niet alleen kennis op, maar leren zij ook vaardigheden die passen bij de opgaven van waterschappen, stelt Vallei en Veluwe.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

wat een briljante toepassing: nu nog de vraag hoe specifiek die taal is of kan worden...
Voor mij is het onbegrijpelijk dat de leiding van deze bedrijven niet zou begrijpen wat ze doen. Is het dan toch onkunde of wentelen ze de kosten gemakkelijk af op de overheid?
Breng het toezicht op alle lozende bedrijven terug onder het gezag van de waterdiensten als Rijkswaterstaat en de Waterschappen. Daar zit de expertise op dit gebied. We staan met de waterparagraaf voor een enorme opgave, en de uitdaging is beter op zijn plaats bij de waterdiensten.
@Fred SandersIk denk dat wetenschappers te veel willen onderzoeken om hun studenten lesstof te verschaffen en moet daarbij steeds denken aan de Eierlandse dam en prof. Marcel Stive. 25 jaar geleden wist hij al dat er vóór en áchter deze 850 meter lange strekdam begrijpelijke stromingsproblemen waren, die stromingsreacties zijn er nu nog. kustverdediging.nl 
@JacobsTja, wat zal ik zeggen, ik mis in Jos zijn verhaal over de de grote hoeveelheid Escherichia coli bacterie die in het grondwater zit, zelf al op meer dan 30 meter diepte, en ook mis ik de hoeveelheid ijzer en mangaan die in het grondwater zit, en dit alles kost veel om het eruit te halen, tot op heden wordt mijn grondwater afgekeurd en dat al tot 4 keer toe.
Dus, bezint eer gij begint, en complexe filter systemen zijn nu niet bepaald goedkoop in aanschaf maar vragen ook onderhoud. En laten we het een hebben over die andere stofjes, zoals medicijnen, ook deze dringen diep door in de grond, en deze zijn niet zo gemakkelijk eruit te halen, persoonlijk ben ik niet zo blij met een chemokeur van een ander... Mvg John