Tanja Klip-Martin stelt haar afscheid als dijkgraaf van het waterschap Vallei en Veluwe uit. Het algemeen bestuur van het waterschap heeft Klip gevraagd langer aan te blijven in verband met de coronacrisis. Ze zou 1 augustus stoppen.
Tanja Klip De dijkgraaf geeft gehoor aan het verzoek. Ze heeft haar verzoek om ontslag aan de Koning ingetrokken. Ze zal te zijner tijd het verzoek opnieuw indienen. Dat gebeurt in overleg met het bestuur, laat het waterschap weten.
Klip kondigde in januari aan dat ze haar ambt als dijkgraaf 1 augustus zou neerleggen. Het algemeen bestuur was al een procedure gestart om een opvolger voor haar te vinden, maar stelt nu vast dat het werven, vinden en selecteren van een nieuwe dijkgraaf vrijwel onmogelijk is en heeft daarom de zoektocht tot nader order stilgelegd.
MEER INFORMATIE
Tanja Klip-Martin stopt als dijkgraaf bij Vallei en Veluwe
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.