Tanja KlipAls ze stopt, heeft Klip bijna 7,5 jaar jaar invulling gegeven aan de functie van dijkgraaf. Ze werd op 1 maart 2013 benoemd en 6 jaar later herbenoemd.
De dijkgraaf stuurde op 24 december 2019 haar verzoek om ontslag aan de Koning.
Ze zegt: “Dit besluit is gebaseerd op ratio. Gevoelsmatig voelt het anders. Dijkgraaf zijn van dit waterschap is de mooiste baan die je je kunt voorstellen. Maar 66 jaar is een mooie leeftijd om ook meer tijd te gaan hebben voor andere zaken in het leven. Ik ben trots op het waterbeheer in Nederland en zeker op dat van ons waterschap. De grote kennis en kunde, het langetermijndenken, het innovatieve lef en de uitvoeringspraktijk maken de waterschappen tot een fantastische omgeving om in te mogen werken.”
Het Algemeen Bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe is nu aan zet om een opvolger te vinden. Klip blijft tot aan het eind van haar benoemingsperiode medio 2023 lid van de Eerste Kamer. Ze zit voor de VVD in de Senaat.
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.