PERSONALIA - Ingenieursadviesbureau Sweco heeft Wim van de Fliert per 1 september benoemd tot afdelingshoofd Watertechniek.
"Wim van de Fliert heeft een grote passie voor water. Dit, tezamen met zijn uitgebreide inhoudelijke kennis en ruime ervaring in de sector, maakt hem tot de geschikte persoon voor deze functie”, aldus Marianne Vermijs, Sweco divisiedirecteur Water & Energie. Van de Fliert wordt omschreven als een allround manager met brede kennis van de drinkwater- en afvalwatersector en van waterbouwkundige installaties. Binnen Sweco heeft hij diverse functies in deze werkvelden vervuld.
Na afronding van zijn studie Weg- en Waterbouw aan de Hoge School Utrecht was hij de afgelopen 36 jaar betrokken bij een scala aan projecten in binnen- en buitenland. De projecten varieerden van haalbaarheidsstudies tot ontwerp, uitvoering en opstart van werken voor drinkwaterinstallaties, afvalwaterzuiveringen en waterbouwkundige werken. De afgelopen 15 jaar werkte hij in diverse managementfuncties, waarvan de laatste twee jaar als development manager voor drinkwater- en afvalwaterinstallaties in Nederland en het buitenland.
Wim van de Fliert bij zijn aanstelling: “Ik vind Sweco een prachtig bedrijf. We zitten na een moeilijke periode weer in een positieve flow. Ik kijk ernaar uit om samen met mijn collega’s inspirerend en innoverend te werken aan interessante projecten voor onze klanten en partners. Samen zetten wij ons in om de samenleving en steden van de toekomst te ontwerpen en ontwikkelen."
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.