Jaap Deurloo heeft de waterschapspenning van de Unie van Waterschappen gekregen als waardering voor zijn inzet als dijkwacht. Deurloo is al 70 jaar actief als dijkwacht.
Het begon met de Watersnoodramp van 1953. Toen hielp Deurloo zijn vader met het dichten van het gat aan de Zeedijk bij Oudenhoorn. Een jaar later bereikte het water van het Haringvliet weer een gevaarlijke hoogte en opnieuw stond Jaap paraat, schrijft het Waterschap Hollandse Delta. “Ik ben opgegroeid met eb en vloed, water zit gewoon in m’n DNA.”
De penning werd hem uitgereikt door dijkgraaf Jan Bonjer van Hollandse Delta. De bestuurder sprak over een bijzonder jubileum. “De waterschapspenning is een blijk van waardering die je dubbel en dwars hebt verdiend. Jij hebt je je hele leven ingezet voor de waterveiligheid in ons gebied. Eigenlijk ben je gewoon een dijkwacht voor het leven.”
Deurloo stelde vast dat de dijkwacht vroeger meer waardering kreeg dan nu. “Toen was het een eer als je werd gevraagd als dijkwacht. Tegenwoordig zeggen ze: wat moet je daar nou nog doen?” En ook al hoefde hij in de afgelopen 70 jaar maar 4 tot 5 keer serieus in actie te komen, het blijft volgens de jubilerende dijkwacht zaak om waakzaam te blijven. “Want anders gaat het gegarandeerd een keer mis.”
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toch is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen.
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de administratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet.