secundair logo knw 1

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft een Vici-beurs toegekend aan Erik van Sebille voor zijn onderzoek naar de ophoping van macroplastics in Noordwest-Europese wateren.

Erik van Sebille vk Erik van SebilleErik van Sebille is oceanograaf en klimaatwetenschapper aan de Universiteit Utrecht (UU). Hij onderzoekt hoe oceaanstromingen warmte, voedingsstoffen, organismen en plastic transporteren. Daartoe ontwikkelt hij computermodellen om het transport van 'stuff' door de oceaanstromingen te simuleren.

In het Vici-project ‘Tracing Marine Macroplastics by Unraveling the Ocean’s Multiscale Transport Processes’ werkt hoogleraar Van Sebille met zijn onderzoeksteam aan het ontrafelen en voorspellen van de processen in de oceaan die het transport, fragmentatie en stranding van drijvend macroplastic – plastic objecten groter dan 5 centimeter – beïnvloeden.

“Ik wil de bron van plastic voorwerpen in de oceaan kunnen aanwijzen", zegt de wetenschapper op de site van UU. “De plastic vervuiling in onze oceaan is afschuwelijk, en dit onderzoek gaat ons helpen om het beter te kunnen opruimen. Tegelijkertijd biedt drijvend plastic ons een unieke kans om fundamentele kennis op te doen over de werking van oceaantransportprocessen."

Naast Van Sebille krijgen nog 33 andere onderzoekers een Vici-beurs. Er waren 266 aanvragen ingediend.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Phebe, heel mooi om hier weer eens expliciet de aandacht op te leggen!
Jos Peters heeft niets op met landbouw 
Jammer!
In waterschap Delfland is een initiatief om het waterspoor in te voeren dit voorjaar doodgebloed toen het college - dat er duidelijk geen zin in heeft om het waterspoor in te voeren - met de constatering kwam dat er rond de 150.000 wateraansluitingen zijn die in de computersystemen niet corresponderen met een uniek adres voor de zuiveringsheffing. En dat is wel noodzakelijk door onze eigen regels: gewoon de zuiveringsheffing innen via het betalingssysteem van de drinkwaterbedrijven is niet toegestaan. Ieder huishouden moet een aparte brief ontvangen, met daarop hoeveel drinkwater er is verbruikt en (dus) hoeveel zuiveringsheffing er moet worden betaald. 
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toch is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen. 
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de administratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet. 
Werken jullie wel samen met Drinkable Rivers Citizen Science?
Mooi initiatief om dit deze dringende oproep rechtstreeks aan onze oosterburen te doen. Absurd eigenlijk dat handhaver(s) met lege handen staan. Naast hogere kosten voor de DWB'en om PFAS te verwijderen, wordt de reststroom van de zuivering hierdoor ook lastiger en duurder verwerk-/loosbaar. Uiteindelijk is het helaas de gebonden drinkwaterklant die de rekening betaalt. RIWA-RIjn: succes met dit zo belangrijke lobbyprogramma!