Niels Groot heeft een punt gezet achter zijn carrière bij Dow Chemcials in Terneuzen. Hij ging na een dienstverband van 37 jaar met pensioen, op 2 september was er een ‘dankjewel-bijeenkomst’.

Niels Groot 180 vk b Niels GrootGroot werd onder meer gekenschetst als rolmodel voor zijn openheid en inzet tot samenwerking op het gebied van innovaties en werd hij geroemd om zijn bijdrage aan de ontwikkeling van waterbehandelingstechnieken. Zo was hij actief in diverse regionale, nationale en internationale werkgroepen en commissies op gebied en participeerde in internationale onderzoeksprojecten.

Zijn kennis deelde hij vaak als spreker op congressen en themadagen en als lector aan de HZ University of Applied Sciences, waar hij bijna 10 jaar lang leiding gaf aan het lectoraat Water Technology. Tijdens de gastlessen op onder andere de TU Delft, bracht hij zijn visie en kennis over op nieuwe generatie wetenschappers. Groot promoveerde zelf in 1984 in de chemische technologie.

Voor Dow Chemicals leverde hij als waterspecialist een belangrijke bijdrage aan de waterstrategie van het chemiebedrijf. Op het gebied van zoetwatervoorziening, watergebruik, waterbehandeling, afvalwaterbehandeling en waterhergebruik in de industrie zijn door Niels’ visie, kennis en doorzettingsvermogen grote stappen gezet, schrijft het concern. “Niet alleen Dow Terneuzen, maar ook andere productielocaties van Dow en andere bedrijven hebben hierdoor significante bijdragen kunnen leveren aan een efficiënter gebruik van zoetwater binnen de industrie.”

Laatste reacties op onze artikelen

@Michiel Doude van TroostwijkZeespiegelstijging is wereldwijd al 33cm per eeuw (3,3 mm/y) maar complex verdeeld. (zie afbeelding ref - https://sealevel.nasa.gov/understanding-sea-level/regional-sea-level/overview ).
Voor de Nederlandse kust is een versnelling aangetoond.
Het is eigenlijk heel simpel: als de aarde warmer wordt wordt ook de oceaan warmer en warmer water zet uit. Smelt van landijs versterkt het geheel en ook dat zit eraan te komen. Doordat wij relatief dicht bij een grote ijsmassa zitten is er ook nog het vingerafdruk effect: de zeespiegelstijging wordt gedempt omdat er minder water wordt aangetrokken met een kleinere ijsmassa. Ook dat effect is aangetoond.
https://climate.nasa.gov/news/2626/evidence-of-sea-level-fingerprints/
En dan ook nog landspiegeldaling, verhoogde rivier afvoeren en piekneerslag (droge neerslag want direct afgevoerd) plus de zomerdroogtes...
Geen reden tot paniek, daar schiet je niks meer op: wel voor een meer urgente aanpak in samenhang. Nederland is erg kwetsbaar en een groot incident is voldoende om ons kaartenhuis te doen omvallen.
Bekijk deze informatieve presentatie over "landspiegelstijging en levende landschappen" van prof Kleinhans.
https://youtu.be/8MHifaE62gw
Dit is een gaaf statement. Ben benieuwd naar de smaak van het biertje.
Het is mijn ervaring dat als je de dikke stengels onder een knoop op zeg 30 cm hoogte afknipt, de stengel opvult met paar procentige glyfosaat, alles in de directe omgeving aan plant mee gaat. Je dood dan via de wortel ipv het blad en er naast spuiten...
Heet water, electrocutie, afdekken, allemaal leuk, maar beperkt effectief en mega duur.
Over zulke grote hoeveelheden gif hebben we het nou ook weer niet......
De zeespiegelstijging is onder de 20 cm per eeuw.
Er is geen reden aan te nemen dat hier een versnelling in gaande is. Artikel lijkt iets verergering te suggereren. Dat lijkt dan dus niet zo.
Oprukkend zout blijft daarmee een belangrijk aandachtspunt, geen reden tot paniek.
Dries Buitenwerf Eindelijk, het d-woord viel
Watertekort: In Nederland is het de gewoonte om water altijd vanaf oppervlakte te infiltreren in de bodem, nu weten we als we altijd een richting door een filter gaan dat dit filter dichtslaat en we steeds minder water via deze route naar het diepere grondwater zullen stromen. Als we willen voorkomen dat het diepere zoete grondwater vervolgens door zeewater wordt aangevuld zullen we dus in Oost Nederland het grondwater van onderaf moeten aanvullen cq ipv 100 m boven afpomphoogte infiltreren op 100 m onder afpomp hoogte in moeten pompen. Water dat onder druk op deze diepte (boven het zoute grondwater) wordt toegevoerd zal geen verstopping creëren en zout water wegdrukken. De weg naar boven gaat heel traag omdat het water afhankelijk van de soortelijke massa verschillen meest horizontaal zal bewegen. Als er vervolgens 100 m hoger water wordt opgepompt, zal er minder zeewater naar binnen worden getrokken.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!