secundair logo knw 1

Joost Buntsma (l) ontvangt de Uniepenning van Rogier van der Sande

Joost Buntsma heeft bij zijn afscheid als directeur van de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) de Uniepenning gekregen. Voorzitter Rogier van der Sande van de Unie van Waterschappen reikte hem de penning uit voor meer dan 40 jaar actieve dienst in de waterwereld.

STOWA nam gisteren in Amersfoort afscheid van Buntsma die 1 juni met pensioen gaat. ‘Een fenomeen vertrekt’, schrijft het kenniscentrum voor de waterschappen op X bij zijn afscheid. Buntsma begon in 2013 als directeur van STOWA en werkte dus meer dan 10 jaar voor het kenniscentrum.

Na zijn studie civiele techniek in Delft was hij onder andere werkzaam bij de provincie Zeeland, Rijkswaterstaat en de beleidskern van het ministerie van (toen nog) Infrastructuur en Milieu. Ook was hij van 2011 tot halverwege 2013 secretaris van de Adviescommissie Water, onder de toenmalige voorzitter ZKH Willem-Alexander.

“Ik ben iemand die een kennisbasis nodig heeft om over zaken te kunnen praten. Daarom ben ik altijd binnen de waterwereld actief gebleven”, zei hij in 2019 in een vraaggesprek met H2O

Aanleiding voor het interview was de nieuwe strategie ‘Energie in synergie’ van STOWA. Het kenniscentrum ging behalve de klassieke onderwerpen waterkwaliteit en waterveiligheid ook veel aandacht besteden aan klimaatadaptatie, energietransitie en circulaire economie, met focus op integrale aanpak. Geen koerswijziging, wel verschillende nieuwe accenten, zei de STOWA-directeur. “Bij de maatschappelijke vraagstukken kunnen de waterschappen een belangrijke bijdrage leveren.”

De positie van kennis is met name de laatste 5 jaar flink veranderd, zegt Buntsma nu in zijn afscheidsinterview dat STOWA recent publiceerde op zijn website. "Kennis wordt minder klakkeloos als feit aangenomen. Ik denk omdat kennis tegenwoordig van grote invloed kan zijn op het bestaan van mensen. Kijk naar de landbouw in relatie tot stikstof en de KRW. Als je het gevoel hebt dat kennis je bedreigt in je voortbestaan, kijk je daar kritischer naar. Daar moeten we allemaal op leren acteren, ook STOWA.”

Buntsma wordt opgevolgd door Mark van der Werf. Hij begint 1 juni en is afkomstig van de Unie van Waterschappen waar hij als plaatsvervangend directeur Waterkwaliteit, Duurzaamheid, Innovatie en Internationaal in zijn portefeuille heeft.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie