secundair logo knw 1

Joost Buntsma (l) ontvangt de Uniepenning van Rogier van der Sande

Joost Buntsma heeft bij zijn afscheid als directeur van de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) de Uniepenning gekregen. Voorzitter Rogier van der Sande van de Unie van Waterschappen reikte hem de penning uit voor meer dan 40 jaar actieve dienst in de waterwereld.

STOWA nam gisteren in Amersfoort afscheid van Buntsma die 1 juni met pensioen gaat. ‘Een fenomeen vertrekt’, schrijft het kenniscentrum voor de waterschappen op X bij zijn afscheid. Buntsma begon in 2013 als directeur van STOWA en werkte dus meer dan 10 jaar voor het kenniscentrum.

Na zijn studie civiele techniek in Delft was hij onder andere werkzaam bij de provincie Zeeland, Rijkswaterstaat en de beleidskern van het ministerie van (toen nog) Infrastructuur en Milieu. Ook was hij van 2011 tot halverwege 2013 secretaris van de Adviescommissie Water, onder de toenmalige voorzitter ZKH Willem-Alexander.

“Ik ben iemand die een kennisbasis nodig heeft om over zaken te kunnen praten. Daarom ben ik altijd binnen de waterwereld actief gebleven”, zei hij in 2019 in een vraaggesprek met H2O

Aanleiding voor het interview was de nieuwe strategie ‘Energie in synergie’ van STOWA. Het kenniscentrum ging behalve de klassieke onderwerpen waterkwaliteit en waterveiligheid ook veel aandacht besteden aan klimaatadaptatie, energietransitie en circulaire economie, met focus op integrale aanpak. Geen koerswijziging, wel verschillende nieuwe accenten, zei de STOWA-directeur. “Bij de maatschappelijke vraagstukken kunnen de waterschappen een belangrijke bijdrage leveren.”

De positie van kennis is met name de laatste 5 jaar flink veranderd, zegt Buntsma nu in zijn afscheidsinterview dat STOWA recent publiceerde op zijn website. "Kennis wordt minder klakkeloos als feit aangenomen. Ik denk omdat kennis tegenwoordig van grote invloed kan zijn op het bestaan van mensen. Kijk naar de landbouw in relatie tot stikstof en de KRW. Als je het gevoel hebt dat kennis je bedreigt in je voortbestaan, kijk je daar kritischer naar. Daar moeten we allemaal op leren acteren, ook STOWA.”

Buntsma wordt opgevolgd door Mark van der Werf. Hij begint 1 juni en is afkomstig van de Unie van Waterschappen waar hij als plaatsvervangend directeur Waterkwaliteit, Duurzaamheid, Innovatie en Internationaal in zijn portefeuille heeft.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Waarom niet gelijk combineren met een algemenere inrichting van het Markermeer om het inlaatwater van het Hoogheemraadschap HHNK te verbeteren, zwevende stof te verwijderen, hiervoor werden rond 1995 al plannen gesmeed. En ook natuurlijk ook om het effect van het door het Mantel gemaal bij Schardam op het Markermeer te neutraliseren. Dan kunnen de Marker Wadden gelijk 10 maal zo groot worden.
Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/