secundair logo knw 1

De hydroloog Wilfried Brutsaert krijgt de Stockholm Water Prize 2022. De Belg ontvangt de onderscheiding voor ‘zijn baanbrekende werk om de verdamping in het milieu te kwantificeren’.

Wilfred Brutsaert 180 vk Wilfried BrutsaertDe emeritus-hoogleraar, ook wel bekend als Mr Evaporation, geldt als 's werelds toonaangevende autoriteit op het gebied van terrestrische verdamping. Deze verdamping is een cruciaal aspect van de watercyclus, maar is zeer moeilijk te meten of in te schatten, vooral op plaatselijk niveau.

De Stockholm Water Prize wordt toegekend door SIWI in samenwerking met de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen. In een toelichting zegt het nominatiecomité: "Professor Brutsaert is een tophydroloog en een leider in het onderzoek naar de koppeling tussen land en atmosfeer. Zijn innovatieve werk op het gebied van verdamping en hydrologie is van blijvend theoretisch en praktisch belang, met name met het oog op de klimaatverandering. Bovendien heeft Wilfried Brutsaert baanbrekend werk verricht op het gebied van nieuwe benaderingen om veranderingen in de opslag van grondwater te begrijpen".

Wilfried Brutsaert heeft manieren ontwikkeld om de verdamping en de rol daarvan in de energiebalans van de aarde te kwantificeren, zodat nauwkeuriger kan worden geraamd hoe de neerslag zich waarschijnlijk zal ontwikkelen.

Professor Brutsaert woont al meer dan 50 jaar in de Verenigde Staten, waar hij werkzaam is aan de Cornell University. Hij richt zich daar op onderwijs en onderzoek op het gebied van hydrologie en vloeistofmechanica, met speciale aandacht voor grondwater- en bodemwaterstroming, landoppervlakte-atmosfeer-interacties, atmosferische grenslaagturbulentie en meer recent de effecten van klimaatverandering op de watercyclus.

De emeritus-hoogleraar is auteur en co-auteur van zo’n 200 gerefereerde artikelen in wetenschappelijke tijdschriften, naast twee boeken. Voor zijn werk kreeg Brutsaert talrijke onderscheidingen. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.