secundair logo knw 1

De hydroloog Wilfried Brutsaert krijgt de Stockholm Water Prize 2022. De Belg ontvangt de onderscheiding voor ‘zijn baanbrekende werk om de verdamping in het milieu te kwantificeren’.

Wilfred Brutsaert 180 vk Wilfried BrutsaertDe emeritus-hoogleraar, ook wel bekend als Mr Evaporation, geldt als 's werelds toonaangevende autoriteit op het gebied van terrestrische verdamping. Deze verdamping is een cruciaal aspect van de watercyclus, maar is zeer moeilijk te meten of in te schatten, vooral op plaatselijk niveau.

De Stockholm Water Prize wordt toegekend door SIWI in samenwerking met de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen. In een toelichting zegt het nominatiecomité: "Professor Brutsaert is een tophydroloog en een leider in het onderzoek naar de koppeling tussen land en atmosfeer. Zijn innovatieve werk op het gebied van verdamping en hydrologie is van blijvend theoretisch en praktisch belang, met name met het oog op de klimaatverandering. Bovendien heeft Wilfried Brutsaert baanbrekend werk verricht op het gebied van nieuwe benaderingen om veranderingen in de opslag van grondwater te begrijpen".

Wilfried Brutsaert heeft manieren ontwikkeld om de verdamping en de rol daarvan in de energiebalans van de aarde te kwantificeren, zodat nauwkeuriger kan worden geraamd hoe de neerslag zich waarschijnlijk zal ontwikkelen.

Professor Brutsaert woont al meer dan 50 jaar in de Verenigde Staten, waar hij werkzaam is aan de Cornell University. Hij richt zich daar op onderwijs en onderzoek op het gebied van hydrologie en vloeistofmechanica, met speciale aandacht voor grondwater- en bodemwaterstroming, landoppervlakte-atmosfeer-interacties, atmosferische grenslaagturbulentie en meer recent de effecten van klimaatverandering op de watercyclus.

De emeritus-hoogleraar is auteur en co-auteur van zo’n 200 gerefereerde artikelen in wetenschappelijke tijdschriften, naast twee boeken. Voor zijn werk kreeg Brutsaert talrijke onderscheidingen. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.