De hydroloog Wilfried Brutsaert krijgt de Stockholm Water Prize 2022. De Belg ontvangt de onderscheiding voor ‘zijn baanbrekende werk om de verdamping in het milieu te kwantificeren’.
De emeritus-hoogleraar, ook wel bekend als Mr Evaporation, geldt als 's werelds toonaangevende autoriteit op het gebied van terrestrische verdamping. Deze verdamping is een cruciaal aspect van de watercyclus, maar is zeer moeilijk te meten of in te schatten, vooral op plaatselijk niveau.
De Stockholm Water Prize wordt toegekend door SIWI in samenwerking met de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen. In een toelichting zegt het nominatiecomité: "Professor Brutsaert is een tophydroloog en een leider in het onderzoek naar de koppeling tussen land en atmosfeer. Zijn innovatieve werk op het gebied van verdamping en hydrologie is van blijvend theoretisch en praktisch belang, met name met het oog op de klimaatverandering. Bovendien heeft Wilfried Brutsaert baanbrekend werk verricht op het gebied van nieuwe benaderingen om veranderingen in de opslag van grondwater te begrijpen".
Wilfried Brutsaert heeft manieren ontwikkeld om de verdamping en de rol daarvan in de energiebalans van de aarde te kwantificeren, zodat nauwkeuriger kan worden geraamd hoe de neerslag zich waarschijnlijk zal ontwikkelen.
Professor Brutsaert woont al meer dan 50 jaar in de Verenigde Staten, waar hij werkzaam is aan de Cornell University. Hij richt zich daar op onderwijs en onderzoek op het gebied van hydrologie en vloeistofmechanica, met speciale aandacht voor grondwater- en bodemwaterstroming, landoppervlakte-atmosfeer-interacties, atmosferische grenslaagturbulentie en meer recent de effecten van klimaatverandering op de watercyclus.
De emeritus-hoogleraar is auteur en co-auteur van zo’n 200 gerefereerde artikelen in wetenschappelijke tijdschriften, naast twee boeken. Voor zijn werk kreeg Brutsaert talrijke onderscheidingen.
We doen er alles aan via rechtszaken, gesprekken gemeente, overleg ministeries, RIVM, maar het kwartje wil maar niet zakken. De PFAS productie moet per direct stoppen. Elke gram is er een te veel.
Tot mijn grote verdriet heeft de heer Draghi in een op verzoek van de EU voorzitter in een landmark report verkondigt dat de voorgenomen PFAS restrictie moet worden versoepeld https://www.euronews.com/green/2024/09/11/landmark-eu-report-embraces-green-energy-transition-but-advocates-for-softer-rules-on-pfas. Zogenaamd omdat anders de energietransitie wordt belemmerd.
Onacceptabel. In een woord.
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toch is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen.
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de administratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet.