Het algemeen bestuur van Waterschap Limburg heeft Patrick van der Broeck voorgedragen voor herbenoeming als dijkgraaf. Het wordt zijn tweede termijn.
Patrick van der BroeckVan der Broeck is de eerste dijkgraaf van Waterschap Limburg, dat ontstond na de fusie van Waterschap Peel en Maasvallei en Waterschap Roer en Overmaas. Hij begon in 2017 en kreeg onder meer te maken met een bestuurscrisis en de extreme wateroverlast in 2021, die in Limburg voor grote problemen zorgde.
De bestuurscrisis betrof een conflict rondom bestuurder Har Frenken, die in november 2021 opstapte na een vertrouwensbreuk. Van der Broeck was in 2021 zelf als oud-gedeputeerde onderdeel van een integriteitsonderzoek van de Provincie Limburg in de affaire Vrehen. Voorts speelde de kwestie rondom het beekherstelproject Loobeekdal, die leidde tot aanscherpen van het integriteitsbeleid binnen het waterschap.
De kwesties hebben geen negatieve invloed op het oordeel van het algemeen bestuur over het functioneren van de dijkgraaf. Het bestuur laat in de voordracht weten dat Van der Broeck in de afgelopen jaren is uitgegroeid tot een belangrijk boegbeeld van het Waterschap Limburg. “Hij weet de belangen van het Waterschap Limburg zowel in Limburg, Nederland en in het buitenland op een eigen wijze te behartigen.”
Het bestuur is ervan overtuigd dat de opgaven waar het waterschap de komende jaren voor staat (waterveiligheid, klimaatadaptatie, het watersysteem en zuivering) in samenwerking met Van der Broeck ‘zorgvuldig en vertrouwd’ opgepakt kunnen worden.
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.