secundair logo knw 1

Twintig voormalige drinkwaterdirecteuren waren te gast bij het Drentse drinkwaterbedrijf WMD. De gepensioneerde bestuurders treffen elkaar elk jaar een dag op een drinkwaterlocatie. Dit jaar hadden ze het vizier op Drenthe, meer precies de nieuwe door WMD zelf ontwikkelde drinkwaterfabriek in Beilen.

In Beilen maakt WMD zacht drinkwater, met onthardingsmembranen in het proces van omgekeerde osmose. De skids die daarvoor worden ingezet, zijn door WMD zelf ontwikkeld en gebouwd. Zoals ook het ontwerp van de fabriek in eigen beheer is gemaakt. De productielocatie werd vorig jaar in gebruik genomen. 

Vanuit het nieuwe productiestation wordt water geleverd aan inwoners van gemeente Midden-Drenthe, maar ook aan drinkwaterproducent Vitens die in Friesland kampt met een krappe productiecapaciteit en jaarlijks zo’n 3 miljoen m3 geleverd krijgt uit Beilen.

De voormalige drinkwaterdirecteuren kregen in Beilen het belang van de nieuwe drinkwaterfabriek voor WMD uitgelegd door directeur-bestuurder Vivienne Frankot en manager strategie & kwaliteit Henk Brink. De meeste van de huidige thema’s - beschikbaarheid van water, vervuiling en bescherming van bronnen - werden door veel van de oud-bestuurders herkend.

“De huidige problematiek - neem het tekort aan bronnen – is niet nieuw. Veel van deze mensen stonden in de jaren ’80 voor eenzelfde dilemma. De toen uitgedachte ideeën en plannen die toen zijn gemaakt zijn nu nog actueel”, stelde Brink vast. Na uitleg over de nieuwe drinkwaterfabriek, kregen de oud-directeuren een rondleiding in het waterwingebied.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.
De SER redeneert blijkbaar met als uitgangspunt dat de intensieve landbouw in Nederland moet blijven bestaan. Jammer dat niet uitgegaan is van een algemener principe, want grote kans dat dit conservatieve uitgangspunt er nu juist voor zorgt dat de ontwikkeling van Nederland zich minder ontwikkeld.